​Axel Johnson går in som ägare i solcellsbolaget Eneo
Hem STARTUP ​Axel Johnson går in som ägare i solcellsbolaget Eneo

​Axel Johnson går in som ägare i solcellsbolaget Eneo

Publicerat av: Redaktionen

Axel Johnson investerar genom D-Ax i solcellsbolaget Eneo, som erbjuder helhetslösningar inom solenergi för företag och offentliga verksamheter.

Eneos så kallade PPA-modell bygger på att Eneo tar ansvar för att projektera, bygga och drifta solcellsanläggningar, medan kunden under samarbetsperioden betalar ett fast elpris per enhet förbrukad el.

Eneos kunder drivs av en vilja att förenkla och effektivisera sin försörjning av förnyelsebar el, sänka sina kostnader och minska sitt klimatavtryck. Idag driver Eneo ett drygt 40-tal anläggningar åt större företag och har nyligen ingått stora och uppmärksammade avtal med Toyota och Swedbank.

Axel Johnson satte för några år sedan en 10/50-målsättning, där ambitionen är att om tio år ska 50 procent av våra intäkter komma från sådant som vi inte gör idag. Som ett led i att uppfylla den målsättningen letar vi nya, spännande branscher som gynnas av underliggande makrotrender och där bolagen har förutsättning för både snabb tillväxt och god lönsamhet. Solenergi är ett område som kommer växa kraftigt framöver, både i Sverige och globalt. Vi har identifierat det som ett intressant område där vår långsiktiga ägaragenda sammanfaller mycket väl med branschens behov.

Stina Andersson, COO Axel Johnson och tillträdande styrelseledamot i Eneo:

​Axel Johnson går in som ägare i solcellsbolaget Eneo

”Vi vill investera i briljanta entreprenörer inom områden med underliggande tillväxt som passar Axel Johnsons värderingar och långsiktighet. Vi är riktigt glada över att med den här investeringen kunna backa ett team och en verksamhet som på ett så fantastiskt sätt möter våra kriterier. Vi ser att den tjänstemodell för solenergi som Eneo driver har vuxit snabbt i USA och vi är övertygade om att vi tillsammans kan skapa en ledande position när vi gör motsvarande tillväxtresa i Europa.”

Harald Överholm, vd och medgrundare Eneo:

”Det känns roligt och viktigt att få in en värderingsstyrd investerare som Axel Johnson som ägare i Eneo. Axel Johnsons kombination av att driva på entreprenörskap och tillväxt kombinerat med en utpräglad långsiktighet kommer hjälpa oss att nå ännu fler kunder och driva förnyelsen av europeiska företags och organisationers energiförsörjning”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>