100 år gamla spårtunnlar ska få dubbelt så långt liv
Hem NYHETER 100 år gamla spårtunnlar ska få dubbelt så långt liv

100 år gamla spårtunnlar ska få dubbelt så långt liv

Publicerat av: Redaktionen
100 år gamla spårtunnlar ska få dubbelt så långt liv

Susanna Ohlin, Ramboll

Spårtunnlarna på Södra Bohusbanan mellan Uddevalla och Stenungsund har varit i bruk i 100 år och behöver rustas upp och moderniseras.

Trafikverket har gett i uppdrag till Ramboll att ansvara för upprustningen med målet att optimera förutsättningarna så att arbetet blir klart så snabbt som möjligt.

–    Det känns otroligt spännande och roligt att vara med och bidra till goda förutsättningar för hållbara transporter genom att fördubbla livslängden på spårtunnlarna. Nästa gång de behöver rustas upp blir förhoppningsvis inte förrän om ytterligare 100 år och fram till dess kommer många människor och varor att passera sträckan, säger Susanna Ohlin, affärsområdeschef på Ramboll.

En av utmaningarna blir att välja lösningar som är både innovativa, hållbara och produktionsvänliga. De alternativ som nu börjar utredas kommer att granskas med fokus på säkerhet, tid- och kostnadseffektivitet.

–    Det är ett gäng med bra sammanhållning och kompletterande kompetenser som ska jobba med projektet och det känns jättebra. Experterna har bakgrunder inom allt ifrån miljöfrågor, järnväg och bergteknik till projektledning, säkerhet, BIM och datasamordning. Vi har innovationstänk och hållbarhet i allt vi gör och gemensamma erfarenheter av liknande uppdrag, berättar Susanna Ohlin.

Framtagandet av förfrågningsunderlag och annan planering startas på en gång, så snart bläcket på uppdragsavtalet torkat, och arbetet i tunnlarna kommer att pågå under 2022.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>