Återvinning av elektronik inte nog: Ansvarsfull gruvdrift är vägen framåt för elektronikbranschen
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Återvinning av elektronik inte nog: Ansvarsfull gruvdrift är vägen framåt för elektronikbranschen

Återvinning av elektronik inte nog: Ansvarsfull gruvdrift är vägen framåt för elektronikbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Enbart fokus på återvinning räcker inte för att stilla efterfrågan på material utan ansvarsfull gruvdrift är nödvändigt för en cirkulär elektronikindustri.

Återvinning av elektronik inte nog: Ansvarsfull gruvdrift är vägen framåt för elektronikbranschen

Detta konstaterar Fairphone som därtill identifierat de 14 material där en mer ansvarsfull leveranskedja kommer göra mest skillnad för planet och människor.

Fairphone, det holländska företaget kända för sina etiskt tillverkade smartphones, har presenterat en lista med 14 inom elektronikindustrin populära material vars leveranskedja erbjuder störst potential för förbättring. Dessa är aluminium, kobolt, koppar, guld, indium, litium, magnesium, nickel, plast, jordartsmetall, silver, tenn, volfram och zink. Över 50 material som hittades i smartphones analyserades vilket resulterade i ett urval som kommer att vägleda Fairphones ansvarsfulla inköp under kommande år.

Mineraler som finns i vanlig konsumentelektronik bryts, handlas och förädlas till användbart material i flertalet led vilket bidrar till en komplex produktionskedja. Tyvärr kan även arbetsmiljön i gruvorna vara osäker med problem med barnarbete, miljöförstöring och farliga arbetsförhållanden. Som ett resultat tenderar elektronikindustrin att undvika detta område och lägga mer tonvikt på återvinning som lösningen för branschens inköpsproblem. Men enbart återvinning räcker alltså inte för att möta den ständigt ökande efterfrågan på material för elektroniktillverkning.

Föregår med gott exempel för planetens bästa 

Eftersom gruvdrift kommer att vara en källa till material de närmaste decennierna, måste elektronikindustrin arbeta för att förbättra gruvförsörjningskedjan samt öka tillgången på återvunnet material. Hantverks- och småskalig gruvdrift (artisanal and small-scale mining, ASM) är en särskilt kritisk inkomstkälla för miljontals människor (inte minst i många utvecklingsländer) och just därför fokuserar Fairphone på ASM för att få till förbättringar.

Fairphones uppdrag är att föregå med gott exempel över sin egen försörjningskedja och sina produkter genom att använda dess efterfrågan på marknaden som en katalysator för ständiga förbättringar som skapar en positiv inverkan på människor och planet.

—Fairphone vill främja en rättvis övergång till en mer cirkulär ekonomi. Detta innebär investeringar för att öka det återvunna utbudet men också att säkerställa att gruvindustrin arbetar mer hållbart. Som en ansvarig inköpare ska man driva möjligheten till förändring snarare än att undvika risker. Vi vill inspirera resten av vår bransch att följa vår inställning i den här frågan, kommenterar Tirza Voss, Sustainable Materials & Mining Manager på Fairphone.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>