Åtta idéer för hållbar gruvdrift tävlade om 600 000 kr vid pitchevent
Hem NYHETER Åtta idéer för hållbar gruvdrift tävlade om 600 000 kr vid pitchevent

Åtta idéer för hållbar gruvdrift tävlade om 600 000 kr vid pitchevent

Publicerat av: Redaktionen
Åtta idéer för hållbar gruvdrift tävlade om 600 000 kr vid pitchevent

Jenny Greberg och Niclas Dahlström, Swedish Mining Innovation

Under dagen hölls finalen i Swedish Mining Innovations årliga innovationsidétävling.

Åtta företagare pitchade innovationsidéer för en hållbar gruvnäring, och den slutliga vinnaren kommer att få 600 000 kr till att förverkliga sin idé.

Under våren har drygt 20 bidrag lämnats in till tävlingen och juryn har haft den tuffa uppgiften att ta ut de mest lovande innovationerna. Idag hölls finalen av tävlingen via ett digitalt event där de åtta mest lovande fick pitcha sina idéer inför publik och jury bestående av representanter från industri, akademi och finansiärer. Slutligen kommer en vinnare att utses som får 600 000 kr till att förverkliga sin idé. Det digitala eventet följdes av ca 50 deltagare.

Förutom att en vinnare kommer att utses erbjuds samtliga inkomna idéer möjlighet till rådgivning och stöd till fortsatt utveckling. – Vi har fått ta del av många lovande pitchar idag som spänner inom de flesta områden från gruvbrytning till återvinning. Eftersom vårt mål också är att skapa en mötesplats för att få nya aktörer till innovations­systemet och gruvsektorn satsar vi därför ytterligare på att genomföra uppföljningsmöten med alla som har deltagit i tävlingen så att så många som möjligt kan utveckla sin idé vidare, säger Matz Sandström, Swedish Mining Innovation och ordförande för juryn.

– Den här tävlingen fyller en verkligt viktig funktion för oss. Innovationsidétävlingen är en av årets höjdpunkter och ett verkligt framgångsrikt koncept för att knyta samman idéer från mindre aktörer med de stora företagen. Vi vet att vinnare från tidigare år har lyckats väldigt bra och till och med etablerat sig på den internationella marknaden. Ofta kommer många spännande, banbrytande och okonventionella idéer från små företag och miljöer, och i förlängningen är dessa av betydande nytta för de stora bolagen. Innovationsidétävlingen är en viktig kontaktyta som bidrar till dessa synergier, säger Jenny Greberg, programdirektör för Swedish Mining Innovation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>