Azelio tar system i Haneberg i drift
Hem ENERGI Azelio tar energilagringsystem i Haneberg Gård i Eskilstuna i drift

Azelio tar energilagringsystem i Haneberg Gård i Eskilstuna i drift

Publicerat av: Redaktionen

Azelio har i dagarna tagit ett energilagringsystem i drift vid Haneberg Gård i Eskilstuna.

Systemet drivs av solpaneler och utnyttjar både el och värme från systemet för att torka spannmål.

 ”Detta är viktig milstolpe för Azelio eftersom det är första gången ett projekt också använder den värme som vårt energilagringssystem genererar. Vi ser många tillämpningar för värmen, såväl inom jordbrukssektorn som på andra områden. Haneberg blir en språngbräda för fortsatt utveckling av denna del av systemet”, säger VD Jonas Wallmander.

Systemet ingår i ett demonstrationsprojekt som genomförs i samarbete med Energimyndigheten, som ska visa hur Azelios TES.POD kan säkerställa tillförlitlig och robust energitillgång på platser där alternativa lösningar är kostsamma och där förnybar energi kan integreras i energimixen.

Azelio tar system i Haneberg i drift

Projektet ska även visa på nyttan av den 55-65 gradiga värme som systemet levererar parallellt med el.

På Haneberg Gård ersätter energilagringssystemet delvis en oljeeldad panna. Projektet startade 2021 och inför skörden 2022 sätts systemet nu i drift för att torka spannmål, varefter utvärdering ska ske.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>