Hem IT Bolag med produktion i Thailand lanserar mobilapp för migrantarbetare

Bolag med produktion i Thailand lanserar mobilapp för migrantarbetare

Publicerat av: Redaktionen
Bolag med produktion i Thailand lanserar mobilapp för migrantarbetare 2

Företag och organisationer lanserar gemensamt en mobilapp med information om covid-19 och träning i arbetsrätt för att stärka Thailands många migrantarbetare – en grupp i riskzonen för trafficking och modernt slaveri. (Foto: IOM 2018/Visarut Sankham)

Coronapandemin slår hårt mot tillverkningsindustrin i Thailand, ett land där många svenska företag har leverantörer och produktionsanläggningar. Särskilt utsatta är de uppemot fem miljoner migrantarbetare från Kambodja, Myanmar och Laos, varav hundratusentals blivit uppsagda eller fått försämrade arbetsvillkor. Därför går nu såväl svenska som internationella företag och organisationer samman i nätverket MOVE för att öka migranternas kunskap om smittskydd och rättigheter. Tillsammans lanserar grundarna en mobilapp och en webbsida med utbildning och information på fyra språk.

Trafficking och tvångsarbete är en risk för migrantarbetare i Thailand och coronapandemin har förvärrat situationen. Med mobilappen får migranter tillgång till tillförlitlig information om covid-19 och träning i arbetsrätt. Samtidigt stärks den digitala kompetensen hos en sårbar grupp, säger Viveka Risberg, koordinator för MOVE och programansvarig för Hållbar produktion och konsumtion på Axfoundation.

Bakom satsningen står initiativet MOVE, som vill stärka migranter genom kunskap. FN:s organ för migranters rättigheter, International Organization for Migration (IOM), är en nyckelpartner till MOVE och parallellt med mobilappen lanserar IOM en ny webbsida för migranter, mitrthai.com. Tillsammans utgör webbsidan och appen en digital plattform med filmer och informationsmaterial. Genom ett enkätverktyg kan användaren dessutom lämna information om sin situation. På så sätt får MOVE-aktörerna viktig kunskap om migranternas utmaningar.

Enligt IOM är den digitala plattformen ett effektivt sätt att nå ut till migranter med information om att migrera, arbeta och bo på ett säkert sätt i Thailand. Den flerspråkiga plattformen når både de som är i anställning och de som är jobbsökande och befinner sig i transit.

– Bristen på begriplig information på sitt eget språk är ett av de största hindren för skydd av migrerande arbetstagares rättigheter. Coronapandemin har förvärrat situationen ytterligare. Den digitala plattformen “MitrThai” är en konkret lösning på det här problemet eftersom den sammanställer tillförlitlig och snabb information på språk som förstås av migrerande arbetare i Thailand, säger Maria Moita, tillförordnad verksamhetchef för IOM Thailand.

Axfoundation är en av grundarna till MOVE där även Axfood, Electrolux, HP, IOM, Quizrr, Ulula och Unil ingår. Utvecklingen av appen och utbildningsinnehållet står svenska Quizrr för, medan det digitala enkätverktyget tagits fram av kanadensiska Ulula. Electrolux som valt att investera i satsningen ser plattformen som ett komplement till traditionella fabriksrevisioner och leverantörsutbildningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>