Burger King tar energi ur luften
Hem Miljö Burger King tar energi ur luften

Burger King tar energi ur luften

Publicerat av: Redaktionen

Burger King tar energi ur luften 2

Först i världen  att använda svensk miljöinnovation

Alla nya Burger King-restauranger kommer att använda sig av en ny teknik från  det svenska cleantech-företaget Enjay för att återvinna energi ur ventilations-  system. Fett och sot i ventilationen har fram tills nu gjort det både svårt och  olönsamt att återanvända energin som genereras i restaurangkök. Burger King  Sverige blir den första restaurangkedjan i världen att implementera den nya  tekniken i sina restauranger.

Ungefär 40 procent av all energi som produceras i världen förbrukas i fastigheter. Fram tills  nu har det varit omöjligt att, på ett ekonomisk hållbart sätt, återvinna energi ur ventilationen i  fastigheter med restaurangverksamhet. Det råder ett stort energisvinn bland världens  omkring 15 miljoner restauranger, då merparten av energin som genereras förblir outnyttjad.

– Vi satsar på att hitta nya klimateffektiva lösningar som verkligen fungerar. Detta är ett tydligt  exempel och ett steg i att göra hela vår verksamhet mer energismart, säger Iwo Zakowski,  General Manager på Burger King Sverige.

Det tekniska genombrottet för hur man kan fånga upp den energi som annars förblir  outnyttjad kom från det svenska cleantech-företaget Enjay, som utvecklat och lanserat  systemet Lepido. Systemet består av en underhållsfri energiåtervinningsenhet för särskilt  utmanande miljöer, såsom restaurangkök, och kan återvinna energin som genereras, trots  de höga halterna av fett och sot. Enheten fungerar i såväl varma som kalla klimat och den  återvunna energin kan användas till värme eller kyla i ventilation, varmvatten eller i element.

Bland investerarna bakom Enjay finns bland annat den före detta H&M vd:n Karl-Johan  Perssons bolag Philian AB. Företaget har även blivit utsett som “Climate Solver” av WWF  och är även en av finalisterna i världens största klimattävling, SET 2020 som anordnas av  den tyska energimyndigheten (DENA) och World Energy Council.

– Att vår energiåtervinningsenhet fungerar utmärkt på Burger King, som grillar sin mat över  eld, visar på att Lepido kommer kunna användas i ventilationssystem på alla typer av  restauranger, säger Jesper Wirén, Enjay:s vd och grundare.

Den genomsnittliga effekten per Burger King-restaurang uppgår till cirka 20kW, vilket  innebär att energiåtgången för uppvärmning av restaurangen halveras. Utsläppen av CO2  kommer att minska med 2,5 ton per år, vilket innebär att när samtliga 250 Burger King  restauranger i Skandinavien är konverterade minskar utsläppen med 625 ton per år. Lepido  ingår nu i standardritningarna för alla nya Burger King-restauranger som King Food bygger i  Skandinavien

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>