Den svarta färgsorteringspåsen engagerar stort
Hem Nyheter Den svarta färgsorteringspåsen engagerar stort

Den svarta färgsorteringspåsen engagerar stort

Publicerat av: Redaktionen

Den svarta färgsorteringspåsen engagerar stort

Nu har den nya svarta påsen i färgsorteringsfamiljen landat i brevlådorna hemma hos dem som bor i villa i Eskilstuna och Strängnäs kommun.

Reaktionerna på den nya påsen har varit många, och efter en utvärdering har vi beslutat att lyssna på våra kunder och göra den svarta påsen större.

”Superbra med en för övrigt hushållsavfall! Dock för liten… vi som har blöjbarn hemma kommer få byta påse väldigt ofta, skulle vara perfekt om den var något större än övriga.”

”Såå bra! Jag tänker direkt på att ni inte kommer behöva använda för många kemikalier för att bleka o färga all återvunnen plast, utan endast färgar plasten svart!”

”När kommer regnbågssystemet till oss som bor i lägenhet?”

”Påsen är för liten och tunn!!”

”Äntligen har skämspåsen fått en egen färg”

Det är några av alla kommentarer och frågor Eskilstuna Energi och Miljö samt SEVAB fått efter lanseringen av den svarta påsen.

– Det är jättekul att se att sortering och återvinning engagerar så många. Vi är tacksamma för all feedback och tar den till oss så att vi kan produktutveckla påsarna på bästa sätt. Syftet med färgsorteringen är att det ska vara lätt att göra rätt, den är en service till alla som bor i villa i Eskilstuna och Strängnäs kommun, säger Kent Briby, t f återvinningschef.

Den svarta påsen är till för det avfall som inte går att återvinna.

Vad är det som inte går att återvinna?

– Exempelvis dammsugarpåsar, blöjor, kuvert, post-it-lappar, äggskal, servetter, rakhyvlar och bomullspinnar. Det avfallet förbränns istället och blir till värme och el, säger Kent Briby.

Frågor och svar om den svarta påsen

Varför är påsen svart?

En svart påse kan tillverkas i 100 procent återvunnen plast. När man gör något av endast återvunnen plast är det enklast att göra den svart, dessutom fungerar den bra i vår sorteringsanläggning.

Varför är de svarta påsarna mindre än övriga påsar?

Den första omgången svarta påsar har samma storlek som matavfallspåsen och är något mindre än de övriga färgsorteringspåsarna. Men efter feedback från våra kunder angående storleken väljer vi nu att göra påsarna större. De svarta påsarna kommer att finnas tillgängliga i större format senare i sommar.

Kvaliteten känns annorlunda på den svarta påsen. Stämmer det?

Alla påsar är anpassade efter det avfall som ska slängas i dem. Den blå för tidningar är tjockare i kvaliteten, eftersom den ska hålla för mer vikt än till exempel den orange för plastförpackningar som är lätta. Den svarta påsen är anpassad för att hålla för exempelvis blöjor, kuvert, tops, bakplåtspapper, disktrasor och annat övrigt hushållsavfall. Eftersom den är av 100 procent återvunnen plast har den en något annan struktur än de andra påsarna, men den håller för det avfall den är gjord för. Den har dessutom bättre hållfasthet än många av de avfallspåsar man köper på rulle i handeln.

Tips! Om din påse inte räcker ner i botten på din hink, är ett tips att lägga en upp-och-nedvänd glasslåda i botten av hinken. När de nya större svarta påsarna kommer kan en idé vara att använda de mindre till papperskorgen i badrummet istället.

Kan man fortsätta att använda andra påsar som man har hemma, tills de är slut?

Ja, det går bra att använda andra påsar än de svarta till övrigt hushållsavfall även fortsättningsvis. Vår färgsorteringsanläggning är duktig på att känna igen vad som är vad, men om dina köpta påsar ligger allt för nära nyanserna på färgsorteringspåsarna så kan det vara ett problem. Är de allt för lika i färgen kommer påsarna att hamna fel. Svarta, vita och mörkt gråa påsar går bra.

Varför får man inte påsar om man bor i lägenhet?

Det är olika system för villor och flerfamiljshus. I lägenheter är det fastighetsägaren som beslutar vilket system som ska användas. Den svarta påsen kommer finnas att köpa in för de fastighetsägare som vill tillhandahålla den tjänsten till sina hyresgäster.

Var får man tag i den svarta påsen?

Den delas just nu ut av posten, direkt i brevlådorna till alla villahushåll i Eskilstuna och Strängnäs kommun.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>