dustin circular
Hem CIRKULÄR EKONOMI Dustin slår ett slag för en mer cirkulär IT-bransch

Dustin slår ett slag för en mer cirkulär IT-bransch

Publicerat av: Redaktionen

Den 24 januari är det Circular Electronics Day, som syftar till att uppmärksamma miljönyttan med att ge elektronikprodukter ett längre liv. Dustin, som är en ledande onlinebaserad IT-partner med verksamhet i Norden och Nederländerna, är en av organisationerna som står bakom det globala initiativet och vill inspirera till en mer cirkulär IT-bransch.

– IT-branschen kan på relativt kort tid bli mer hållbar om satsningar görs på cirkulära affärsmodeller såsom längre livslängd på produkter och ansvarfull avfallshantering, säger Henrik Lampa, hållbarhetschef på Dustin.dustin circular

Dustin har under flera år satsat på cirkulära affärsmodeller. Genom bland annat olika leasingtjänster och erbjudande av återtag har Dustin ökat både återanvändningen och återvinningen av IT-produkter. Under de senaste fem åren har Dustin återtagit över
200 000 produkter, varav 90 procent har kunnat återanvändas. Idag är Dustin

16 procent cirkulära och målet är att ha ett helt cirkulärt erbjudande år 2030.

Även bland Dustins kunder syns en ökad medvetenhet och efterfrågan på cirkularitet och återanvändning av IT-produkter. Till de företag som vill göra sin IT mer cirkulär har Henrik Lampa följande tips:

  • Återtag. De flesta huvudprodukter såsom datorer, skärmar och mobiltelefoner går att återanvända. Genom att radera data och fräscha upp produkterna får de ett andra liv.
  • Leasa produkterna. Det är användandet av IT-utrustningen som skapar värde i form av effektivitet och lönsamhet. Inte ägandet. De produkter som leasas hos Dustin går sedan till återanvändning och återvinning efter att leasingtiden är slut.
  • Köp tjänster istället. Genom att köpa olika IT-tjänster, såsom exempelvis nätverk som tjänst, säkerställer Dustin att hårdvaran återanvänds eller återvinns.

– Dessa är alla effektiva sätt som sparar både resurser och klimat. För att producera en vanlig laptop går det åt 1,8 ton råvara och för varje gång den lämnas tillbaka för återanvändning besparar vi jorden hundratals kilo koldioxid, avslutar Henrik Lampa.

Så sent som i september i fjol lanserade Dustin en ny hållbarhetsstrategi. Strategin utgår ifrån tre globala utmaningar som hela samhället står inför idag; klimatförändringar, en ohållbar resursförbrukning samt sociala ojämlikheter och består av tre mätbara mål som innebär att Dustin 2030 ska:

  • ha 0 klimatpåverkan i värdekedjan.
  • ha ett 100 procent cirkulärt erbjudande.
  • vidtagit sammanlagt 100 åtgärder för att ytterligare förbättra arbetet inom social jämlikhet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>