Experter till EU: Undvik biologiskt nedbrytbar plast i naturen, utom i specialfall
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Experter till EU: Undvik biologiskt nedbrytbar plast i naturen, utom i specialfall

Experter till EU: Undvik biologiskt nedbrytbar plast i naturen, utom i specialfall

Publicerat av: Redaktionen

Experter till EU: Undvik biologiskt nedbrytbar plast i naturen, utom i specialfall

De flesta av dagens biologiskt nedbrytbara plaster kommer inte att brytas ner spontant i naturen, under rimlig tid. Därför ska man hellre använda andra material än plast i till exempel engångsförpackningar, och hellre återanvända plastpåsar än välja nedbrytbar plast. Återvinning är också bättre än kompostering.

Det är några av budskapen från en grupp europeiska forskare som nyligen tog fram rapporten Biodegradability of Plastics in the Open Environment, i syfte att ge EU-kommissionen vetenskapligt stöd för ett nytt ramverk för biologiskt nedbrytbar plast.

– Jag tror att det viktigaste budskapet är att biologiskt nedbrytbar plast har en roll att spela för att minska ansamlingen av plast i den öppna miljön – men bara i vissa specifika applikationer, säger Antal Boldizar, professor vid Chalmers, som forskar om miljöanpassade tekniska polymerer och en av författarna bakom rapporten.

Nedbrytbar plast skulle kunna ersätta konventionell plast och därigenom göra nytta inom exempelvis jordbruk och fiske när plasten är svår eller dyr att få bort ur miljön. Fyrverkeripjäser är en annan intressant applikation.

– I andra fall, inklusive engångsförpackningar och plastpåsar, skulle det troligen vara bättre att minska mängden plast vi använder, att återanvända den, återvinna den eller, där vi kan, kompostera den i industrianläggningar.

Problemet är att biologisk nedbrytningen av plaster oftast kräver mycket specifika förhållanden – som rätt temperatur och förekomst av rätt mikroorganismer i rätt mängd. Att märka plastartiklar som ”biologiskt nedbrytbara” utan att förklara vilka förutsättningar som krävs för att de ska biologiskt nedbrytas, orsakar idag förvirring hos konsumenter och andra användare. Förvirringen kan leda till förorening av avfallsflöden och faktiskt ökad förorening eller mer skräp.

Rapporten har därför tre huvudbudskap till politiker och myndigheter:

  • Begränsa användningen av biologiskt nedbrytbar plast i den öppna miljön till specifika applikationer för vilka minskning, återanvändning och återvinning inte är möjlig snarare än som en lösning för olämplig avfallshantering eller skräp
  • Ta fram enhetliga standarder för testning och certifiering för att förverkliga de potentiella miljöfördelarna jämfört med konventionell plast
  • Se till att relevanta målgrupper får korrekt information om den biologiskt nedbrytbara plastens egenskaper, lämpligaste användning och begränsningar, och hur den ska tas om hand.

Läs mer i nyheten på Chalmers.se: Biologiskt nedbrytbar plast i naturen

Läs EU-rapporten: Biodegradability of Plastics in the Open Environment

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>