Fler svenskar köper smarta energiprodukter till hemmet
Hem NYHETER Fler svenskar köper smarta energiprodukter till hemmet

Fler svenskar köper smarta energiprodukter till hemmet

Publicerat av: Redaktionen

Fler svenskar köper smarta energiprodukter till hemmet

Allt fler svenskar skaffar smarta produkter för energihantering till sina hem. Andelen hushåll som investerat i smarta energiprodukter till hemmet beräknas uppgå till 5,6 procent i år och förväntas nå 19,5 procent år 2025.

Enligt Statista, som tagit fram siffrorna, beräknas den svenska marknaden vara värd mer än 800 miljoner kronor 2020.

Under vinterhalvåret blir många av oss i Sverige påminda om hur mycket det kan kosta att hålla våra bostäder varma. Enligt Eurostat kommer drygt fyra femtedelar av den totala energianvändningen i Europeiska hushåll från värme och varmt vatten.

Samtidigt tvekar många att stänga av värmesystemet hemma för att spara pengar. En orsak är att det reagerar långsamt. Det är förståeligt att inte vilja återvända till ett kallt hem, bara att behöva vänta på att värmen ska värma upp den.

En växande marknad

Andelen hushåll i Sverige som investerat i smarta energiprodukter till hemmet beräknas uppgå till 5,6 procent i år.

Den siffran förväntas öka till 19,5 procent år 2025 och enligt Statista, som tagit fram siffrorna, beräknas den svenska marknaden vara värd mer än 800 miljoner kronor 2020.

Marknaden globalt beräknas vara värd 6,1 miljarder amerikanska dollar 2020 och förväntas öka till 14,1 miljarder amerikanska dollar till år 2025.

Smarta energilösningar för hemmet ger energi- och kostnadsbesparingar och kan även påverka komforten hemmavid. Redan idag har mer än 7,5 miljoner hem i Europa någon form av uppkopplad klimatenhet enligt undersökningsföretaget Delta-EE.

Genom att använda smarta IoT-produkter som kan styra temperaturen baserat på variabler likt lokala väderprognoser, geofencing och om fönster är öppna eller stängda kan stora mängder energi sparas.

Användning av smarta termostater kan spara upp till 31 procent av ett hushålls uppvärmning enligt siffror från företaget Tado som tillverkar smarta produkter för klimatkontroll hemma.

– Pandemin har fått oss att spendera mer tid hemma. Det har gett människor mer tid att investera i sina hem, inte minst när det kommer till smarta tekniker. Människor tar chansen att uppgradera sina hem samtidigt som det innebär att man sparar in på energikostnaderna vilket blir en win-win-situation, säger Christian Deilmann, medgrundare och produktchef för Tado.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>