Flera volt ger billigare och renare el och mer flexibla telekomnät
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Flera volt ger billigare och renare el och mer flexibla telekomnät

Flera volt ger billigare och renare el och mer flexibla telekomnät

Publicerat av: Redaktionen

En övergång till 380 volt ger många olika fördelar för telekomföretag, enligt Vertiv.

Som bevis beskriver man hur ett stort globalt telekomföretag har lyckats med att så väl sänka kostnader och bli mer miljövänligt, som att bygga mer flexibla nät.

Det passar bra att se över elförsörjning i samband med övergång till ny nätverksteknik som 5G.

Om utrustningen i en telekomoperatörs anläggningar drivs med 48 volt likström (DC), hur kan man då använda utrustning för elförsörjning för 380 volt likström? Jo, genom att ha konverterare som levererar 48 volt. En mer intressant fråga är varför man ska använda 380 volt? Enligt Vertiv, en ledande global leverantör  av utrustning för elförsörjning och kylning för datacenter, finns det väldigt många anledningar till det, till exempel de följande:

  • Lägre elförbrukning, enklare implementation och minskat behov av koppar.
  • Flexiblare konfiguration av nät tack vare längre användbara kabellängder och bättre möjligheter att göra fjärrinställningar.
  • Ökad kapacitet för kommunikation, med utrustning som tar mindre plats.
  • Möjlighet att bygga framtidssäkra modulära lösningar som ger enklare utbyggnad och underhåll.
  • Mer miljövänlig elförsörjning.

Mer effektivt

Vad gäller mijljövänlighet berättar Vertiv om en stor kund, ett globalt telekomföretag som är verksamt i 180 länder, vars tidigare 48-voltsbaserade utrustning hade en högsta effektivitet på 90 procent. Med ny utrustning från Vertiv som använder 380 volt ökar effektiviteten till 98 procent. Det innebär en drastisk minskning av antalet förbrukade kilowattimmar, vilket minskar mängden koldioxidutsläpp.

Flera volt ger billigare och renare el och mer flexibla telekomnät

Elförsörjning med 380 volt likström ger stora fördelar för telekomoperatörer och andra som bygger stora nät.

Den beskrivna kundens motivation för att byta utrustning för elförsörjning handlar inte bara om sänkta kostnader och mindre miljöfarliga utsläpp. Den utlösande faktorn för förändringen var behovet av att förändra nätarkitekturen, framför allt för att kunna tillhandahålla kommunikation för all IoT-utrustning som kommer att tas i bruk under de närmaste åren. Bland andra skäl märks en förväntad användning av självkörande bilar och andra produkter som ställer höga krav på kommunikation, samt en ökad efterfrågan på snabba fiberförbindelser, vars kapacitetsbehov behöver tillgodoses.

Enkelt uttryckt krävs det mer kapacitet, samtidigt som utrustningen som behövs måste rymmas på mindre utrymme. De skärpta utrymmeskraven beror inte minst på mer distribuerade nät, när IoT-utrustning finns på fler platser utanför datacenter.

Vad gäller kostnader är behovet av koppar en viktig aspekt. Elförsörjning för 380 volt kräver väsentligt mindre kablar än för 48 volt, 240 kvadratmillimeter, jämfört med minst 1 700. Det har stor betydelse med tanke på att priset för koppar har mer än sexfaldigats sedan år 2000.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>