expandis
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Från bullrig barack till ombonad paviljong – så blev modulerna omtyckta

Från bullrig barack till ombonad paviljong – så blev modulerna omtyckta

Publicerat av: Redaktionen

Från dragig barack med dåligt rykte – till ombonad paviljong med golvvärme, solpaneler och smart ventilation som kopplas upp mot Expandias kundsupport.

Moduler har blivit populärt i Sverige, och branschen omsätter idag cirka tre miljarder kronor.

– Moduler löser ett tillfälligt behov av lokaler på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt, säger Jonas Wallstedt, vd på branschledande Expandia.

Expandias vd Jonas Wallstedt har upplevt starka reaktioner genom åren från både föräldrar och pedagoger. – Motståndet var stort i början av 00-talet. Då växte barngrupperna och moduler blev vanligare i skolans och förskolans värld. Både pedagoger och föräldrar mindes de trista och dragiga barackerna på 70- och 80-talen som hade dålig akustik och inomhusluft. De har ofta ingen aning om hur modulerna utvecklats. Ordet barack hänger kvar som något av ett skällsord.

”Finare än de permanenta lokalerna”
Idag är det annorlunda. Branschen som omsatte cirka 300 000 kronor i Sverige när Jonas Wallstedt klev in i den på 1980-talet, omsätter idag runt tre miljarder. Och inställningen till modulerna är mer allmänt positiv.

– Moduler löser ett tillfälligt behov av lokaler. De har blivit ett nödvändigt planeringsverktyg för både kommuner, regioner och företag. Och i takt med att fler upplevt kvalitetsmoduler inifrån har de också blivit uppskattade. Många gånger tycker både föräldrar och personal i förskolor och skolor att våra tillfälliga lokaler till och med är bättre än de permanenta.

Dessutom är lösningen cirkulär, vilket uppskattas både i näringslivet och offentlig sektor.
– I vårt modulsystem – vi har 21 000 moduler – går allting runt i ett kretslopp. Inget tillverkas i onödan utan skapas för att återanvändas. När en modul använts färdigt av till exempel en förskola renoverar vi den innan den hyrs ut till nästa kund. Målet är alltid att återanvända så mycket som möjligt, det är en fördel för både kund och miljö.

När en moduls uthyrningsresa är slut, efter minst 20 år ute hos olika kunder, landar den så gott som alltid på en permanent plats.
– Det kan vara hos en idrottsförening, eller en förskola som vill behålla den.

”Att hyra moduler blir andrummet när en stor bygginvestering är osäker eller olönsam”

Jonas Wallstedt menar att lösningen också är kostnadseffektiv. När ett lokalbehov uppstår plötsligt kan en stor bygginvestering vara för osäker eller olönsam.
– Att hyra tillfälliga lokaler blir ett andrum så att man längre fram kan fatta ett välgrundat beslut om att bygga om, bygga nytt eller inte bygga. När man inte längre har behov av modulerna tar vi hem dem och man blir av med alla kostnader direkt.

Från baracker till kvalitetsmoduler
Familjeföretaget Expandia, som grundades 1989, är Sveriges största leverantör av tillfälliga lokaler. De hyr ut kontor, skolor, förskolor och boenden.

De första åren levererade Expandia moduler framför allt åt stora industriföretag runtom i landet.

– Bolagen behövde tillfälliga kontor på marken intill sina fabriker. De efterfrågade moduler med god ventilation och en mer ombonad känsla än de klassiska byggbodarna – moduler som kunde fungera som kontor, kanske i flera år.

På 90-talet började kommunerna snegla på Expandias moduler åt sina skolor, där man tidigare decennier använt de skandalomsusade barackerna för att lösa akuta lokalbehov. Den första skolsalen var två kontorsmoduler som byggdes ihop.

Expandia var pionjärer och tog fram specialdesignade moduler för skolor och sedan förskolor.
– Vi byggde dem i fabriken med allt från krokar i kapprummen till grupprum och ljusa skolsalar med whiteboardtavlor. Ventilationen och akustiken var av första klass.

Golvvärme och solpaneler
Expandia blev snabbt störst i Sverige på uthyrning av skolor och förskolor i den kommunala sektorn. Modulsystemen har utvecklats stegvis och idag är det vanligt att leverera en hel skola med allt från bibliotek och slöjdsalar till storkök och omklädningsrum med duschar.

Expandias senaste modulsystem S3000 har ett nytt uppgraderat ventilationssystem – i direktkontakt med kundsupporten som har uppsikt över temperatur och luftflöden i realtid – och finesser som golvvärme åt förskolebarnen. De kan byggas i tre våningar och med solpaneler på taket om man så vill.

”Föräldrarna gick tillbaka med tårta, bad om ursäkt och tackade för de fina lokalerna”

Jonas Wallstedt brukar kalla modulerna ”paviljonger” för att sudda ut ”barackstämpeln” som fortfarande kan göra sig påmind. Han minns en förskola i Stockholm där föräldrar och personal protesterade med namninsamlingar och besök hos stadsdelsförvaltningen eftersom barnen skulle få nya lokaler i ”baracker”.

– Men när våra moduler väl var på plats visade det sig att alla älskade dem. Föräldrarna och pedagogerna gick tillbaka till stadsdelsförvaltningen med tårta, bad om ursäkt och tackade för de fina lokalerna. Jag tror att de fortfarande står kvar.

Moduler – kvalitetshem för 40-talister
Nu blickar Jonas Wallstedt mot nya verksamheter och möjligheter. Efter att ha kämpat i motvind i många år för att få skol- och förskolemodulerna accepterade, möter han idag ett liknande motstånd när det gäller att ha äldreboende i moduler.

– Det är synd, för behovet finns och växer. Vi kommer att få en puckel av 80-plussare, födda på 1940-talet, i Sverige och många kommuner har brist på äldreboenden. Min vision är att kommunerna ska börja tänka nytt och se modullösningar som en möjlighet: De är flexibla och erbjuder vårdhem av hög kvalitet för våra äldsta.

Jonas Wallstedt tror att skeptikerna hakar upp sig på att lokalerna är flyttbara och industriellt byggda ”löpande-band-produkter” – som om det vore detsamma som låg kvalitet.

– Men då glömmer man att många villor byggs på det sättet. Få känner till att kraven på byggteknik, ventilation och energieffektivitet är lika höga på moduler som på de permanenta modulhus som byggs idag.

Vad krävs för att det ska bli allmänt accepterat med äldreboenden av moduler?
– 
För det första måste branschen ta stort ansvar. Modulsystem till äldreboende ska vara av riktigt hög klass. Det är också avgörande att vi som hyresvärdar erbjuder bra service och underhåll. Sedan är jag övertygad om att ju fler som provar lokalerna och upplever dess komfort, desto mer accepterade blir de.

Äldreboende av moduler i åtta år
När Växjö kommun fick brist på vårdplatser för äldre byggde Expandia 34 handikappanpassade lägenheter av 96 moduler i två våningar med generösa gemensamma utrymmen och en separat del för personalen. Samtidigt startade bygget av ett permanent äldreboende intill, Vidingehem Bo.

– Kommunen skulle hyra modullösningen i fem år men förlängde ytterligare tre år eftersom alla var så nöjda, berättar Jonas Wallstedt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>