Från miljöbov till hjälte – UPS-teknik möjliggör grön omställning av datacenter
Hem TEKNIK Från miljöbov till hjälte – UPS-teknik säkrar grön omställning av datacenter

Från miljöbov till hjälte – UPS-teknik säkrar grön omställning av datacenter

Publicerat av: Redaktionen

Datacenter har genomgått enorma förändringar de senaste åren.

De ses av många som potentiella miljöbovar på grund av sin stora energikonsumtion, med tillhörande koldioxidutsläpp.

Men ny UPS-teknik (Uniterruptible Power Supply) har potentialen att förvandla dem till miljöhjältar samtidigt som de bibehåller 100 procent upptid, vilket visar att datacenter kan vara en del av lösningen, inte en del av problemet.

Hur mycket förlitar vi oss egentligen på datacenter?

Enligt vissa uppskattningar står datacenter för runt tre procent av den globala energikonsumtionen. I takt med att datacenterbranschen växer börjar också världen att uppmärksamma dess baksida. En ny BBC-dokumentär lyfte fram att 30 timmars TV-streaming genererar motsvarande koldioxidutsläpp som att köra bil 160 kilometer. Konsumenter blir alltmer medvetna om hur deras liv online påverkar planeten och intresset för att hitta metoder för att motverka de negativa effekterna ökar. Med gröna datacenter skulle vi ta oss en bra bit i rätt riktning.

Övergången från arbete på kontor till distansarbete har inneburit att datacenter konsumerar betydligt mer energi och släpper ut mycket mer koldioxid. En analys från Nokia visar att den totala internettrafiken har ökat med 25 procent jämfört med nivån före pandemin. Även om pandemin aldrig hade inträffat så skulle datacenterbranschen antagligen ändå vara på väg att bli världens största energianvändare inom en inte allt för avlägsen framtid. Enligt molntjänstföretaget Akamai skulle den trafiktillväxt vi nyligen sett ha skett över ett år ändå.

UPS-teknikens möjligheter

En utmaning med att öka andelen sol- och vindkraft i elnätet är att dessa energislag inte har samma svängmassa som våra mer traditionella energikällor. Svängmassan ger tröghet som behövs för att upprätthålla en stabil frekvens i nätet. Med hjälp av moderna UPS-lösningar (EnergyAware UPS) kan datacenter hjälpa till att stabilisera frekvensen i elnätet och därmed motverka effektbrist. Detta möjliggör i sin tur en högre andel förnybara energikällor och minskar beroendet av fossila bränslen.

Utöver den positiva miljöpåverkan så kan moderna UPS-lösningar också generera intäkter. När man som datacenterföretag hjälper en nätoperatör att balansera frekvensen i systemet så betyder det att man kan sälja tillbaka energi till operatörer vid rätt tillfälle, vilket kan ge ordentligt klirr i kassan. EnergyAware UPS:er skapar ett dubbelriktat förhållande till nätet och hjälper operatörer att hantera frekvensen bättre och hålla den inom sina snäva reglerande och operativa gränser. Så, utöver att accelerera antagandet av förnybara energikällor och generera intäkter, säkerställer datacentrets UPS själv en säker prestanda för det nät som det i första hand är beroende av.

Att röra sig mot en framtid med inriktning på förnybar energi är nödvändigt för att motverka effekterna av klimatförändringar orsakade av människor och det blir allt tydligare att ny teknik är kärnan i vår framgång. Med tanke på att datacenter är avgörande för att våra digitala miljöer ska fungera finns det en unik möjlighet att utnyttja denna kraft för att ge tillbaka till nätet samtidigt som funktionalitet, drifttid och körning av den totala prestandan för distributioner bibehålls.

Bli en energihjälte

Från miljöbov till hjälte – UPS-teknik möjliggör grön omställning av datacenter

Mathias Jensen Eaton

Den ökande elektrifieringen av samhället betyder att konsumtionen av elektricitet ökar. Samtidigt ökar trycket på att skynda på övergången från fossilfri till förnyelsebar energi.

För att få in mer energi från sol- och vindkraft i kraftnätet så behöver vi hitta nya lösningar som kompenserar för att vi inte har samma kontroll över produktionen med de källorna som vi är vana vid från fossila energikällor. Det är här datacenter och deras stora reservkapacitet kommer in. Genom att använda sina reserver kan datacenter hjälpa till att hantera plötsliga störningar i energiproduktionen och på så vis bana väg för mer grön energi och en snabbare övergång till förnybara energikällor.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>