Hem ENERGI Göteborg Energi och Kamstrup i avtal om smart mätning

Göteborg Energi och Kamstrup i avtal om smart mätning

Publicerat av: Redaktionen

Göteborg Energi och Kamstrup i avtal om smart mätning 3

Göteborg Energi har efter upphandling tecknat avtal med Kamstrup om en ny totallös-ning för smart mätning som ökar kundnyttan, effektiviserar nätdriften och stödjer den gröna omställningen i staden.

Kamstrups senaste teknologi med NB-IoT är en av hörn-stenarna i den systemlösning som Göteborg Energi har valt. Med denna stora affär byg-ger Kamstrup vidare på den långsiktiga investering i kvalitet som den världsledande le-verantören av smarta lösningar för energi- och vattenmätning har gjort i OMNIA-plattformen.

När de nya lagkraven för elmätare träder i kraft 2025 ska Göteborg Energi ha bytt ut sina 275 000 elmä-tare mot den senaste generationens intelligenta mätenheter. Kamstrup vann upphandlingen och har nu ingått ett avtal om leverans av en helhetslösning för smart mätning. De insikter som lösningen skapar kommer också att hjälpa Göteborg Energi att klara några av elnätets framtida utmaningar i form av elbilar, lokal elproduktion och en allmänt ökad elektrifiering av samhället. Samtidigt får kunderna möjlighet att ta kontroll över sin energiförbrukning och därmed minska sin miljöpåverkan.

”Med Kamstrup har vi nu en partner med många års erfarenhet i branschen. Kamstrups lösning kommer att hjälpa oss att uppfylla de nya funktionskraven för elmätare, säkra att vi kan bibehålla vår höga leverans-säkerhet och inte minst att våra kunder får en positiv upplevelse under mätarbytet”, säger Lars Edström, VD för Göteborg Energi Nät AB och affärschef för elnät/gasnät på Göteborg Energi. ”Avtalet innebär en säker, pålitlig och utvecklingsbar lösning som bidrar till att stärka Göteborg Energi och våra kunder i om-ställningen till ett mer elektrifierat samhälle.”

När mätarbytesprojektet är klart kommer Kamstrup att leverera support, underhåll och kontinuerlig ut-veckling så att Göteborg Energi kan utnyttja nya möjligheter och möta framtidens krav.

”Vi är glada att Göteborg Energis upphandling resulterade i en kvalitetslösning byggd på den allra senaste tekniken och man gett oss förtroende som långsiktig partner”, säger Jesper Daugaard, VD för Kamstrup i Sverige. ”Som experter inom el och fjärrvärme ser vi Göteborg Energi som en av våra allra viktigaste sam-arbetspartners. Vi ser fram emot att hjälpa Göteborg Energi att skapa mer värde för sina kunder genom de insikter man får genom vår lösning”.

Som totalentreprenör har Kamstrup stor erfarenhet från liknande projekt, bland annat i Köpenhamn där man ansvarat för byte av över en miljon mätare och där Kamstrup nu står för systemdriften.
De första elmätarna kommer att börja bytas ut under 2023 och projektet kommer att löpa fram till slutet av 2024.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>