Gröna lån finansierar miljösanering för ny stadsdel i Trollhättan
Hem HÅLLBAR EKONOMI Gröna lån finansierar miljösanering för ny stadsdel i Trollhättan

Gröna lån finansierar miljösanering för ny stadsdel i Trollhättan

Publicerat av: Redaktionen

Trollhättans kommun blir en av de första kommunerna i Sverige att erhålla grön finansiering för ett miljösaneringsprojekt.

När ett tidigare industriområde vid Göta Älv omvandlas till den nya stadsdelen Vårvik finansieras de förberedande marksaneringsarbetena med Gröna lån från Kommuninvest och bidrag från Naturskyddsverket.

Gröna lån finansierar miljösanering för ny stadsdel i TrollhättanI det område som tidigare utgjorde Källstorps industriområde i Trollhättan, finns en stor del av stadens industriella arv. Här har det tillverkats filar, sågblad och hyveljärn med stål från Martinverket, en historisk industribyggnad som kommer bli den nya stadsdelen Vårviks flaggskepp. Martinverket ska sätta prägeln på hela området är det tänkt.

När allt är klart år 2030-2032 har 1 600 till 1 800 lägenheter byggts, tilsammans med verksamhetslokaler, förskola och annan kommunal service.

Men först ska det sju hektar stora området saneras och de tungmetaller, kolväten och olja som över tid förorenat marken forslas bort och sorteras. Ca 170 000 ton förorenade massor ska hanteras. Dessutom behöver strandkanten mot Göta Älv förstärkas, eftersom den ökade risken för erosion skulle kunna orsaka betydande miljöskador.

Inledande marksanering och skredriskhantering finansieras med 123 mnkr i Gröna lån från Kommuninvest. Trollhättans kommun har också fått statlig medfinansiering om 52 mnkr från Naturskyddsverket.

Malin Nyberg, stadsutvecklare i Trollhättan betonar vikten av hållbarhetsarbetet i stadsutvecklingen.

– Planen för en hållbar stadsdel har varit en prioriterad fråga redan tidigt i processen. Vi är medvetna om vilket ansvar vi måste ta för att bygga för framtiden och för kommande generationer.

Hållbarhetsprogrammet för Vårvik tar sikte dels på bättre möjligheter för de boende att välja en hållbar livsstil dels på stor variation på bostäder för olika målgrupper. Klimatsmarta byggnader med låg miljö- och klimatbelastning är också ett grundkrav. Cykelvägar och kollektivtrafik ska göra det enkelt att miljösmart transportera sig till och från stadsdelen, och områdets nya invånare ska ha tillgång till elbils- eller gasbilspooler.

– I Vårvik skapas en stadsdel där omkring 4 000 människor kommer bo, med förskola och äldreboende runt husknuten, säger Malin Nyberg. En ny bro över älven binder samman staden och Trollhättans vackra vattennära miljöer optimeras och gör platsen tillgänglig för alla.

Totalt har Trollhättas kommun beviljats 1,6 miljarder kronor i Gröna lån för elva olika projekt, se tabell nedan. Det gör Trollhättan till en av Sveriges största gröna kommunala låntagare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>