I en tid när digitaliseringen i allt större utsträckning genomsyrar hela samhället får ett nytt forskningsprogram ett förstärkt statsanslag på 78 miljoner kronor årligen för att arbeta med hur framtiden kommer fungera och se ut. Satsningen går under namnet Digital Futures, och invigs torsdagen den första oktober.
Robotkollegor, självkörande bilar och sociala assistenter. Framtiden kommer i allt högre utsträckning likna en science fiction-roman från 1900-talet. När Digital Futures på KTH invigs idag är det en forskningsmiljö med målet att möta de stora samhällsutmaningar som finns.
Mer i detalj ska satsningen utgöra ett tvärvetenskapligt forskningsprogram riktat mot alla aspekter av digitalisering; från grundläggande vetenskap till samhällelig påverkan.
– Vi samlar forskare och intressenter från ett brett spektrum och kombinerar vetenskaplig excellens och nyfikenhetsdriven forskning med konkreta samhällsutmaningar. Siktet är inställt både på dagens och framtidens behov av teknik för digitalisering, säger Karl Henrik Johansson, föreståndare och professor i nätverksreglering vid KTH.
Bland de forskningsprojekt som redan är sjösatta finns en rad intressanta exempel på vad forskare inom ramen för Digital Futures kommer att arbeta med. Ett av dem handlar om att förbättra användandet av patientdata för att kunna ställa bättre diagnoser runt olika hjärnsjukdomar. Ett annat går ut på att digitalisera vattenförsörjningen för att mäta kvaliteten och upptäcka läckor, ett forskningsarbete som hämtar inspiration för hur trafiken idag övervakas och styrs.
Ytterligare ett forskningsprojekt går ut på att skapa sociala robotar som förstår vad människor säger och deras beteende, och kan anpassa sig därefter.
För att lyckas tar Digital Futures hjälp av så kallade testbäddar och olika möjligheter att demonstrera forskningsframsteg,
såväl virtuellt som fysiskt. Det möjliggör att snabbare kunna ta steget från teorier och labb till storskaliga projekt och samhällsnytta. Målsättningen är att om fem år vara en av de främsta forskningsmiljöerna i världen inom digital transformation.
– För enskilda forskare kan det vara ett stort steg att exempelvis gå från att simulera en självkörande bil till att testa med verkliga fordon i trafik, säger Karl Henrik Johansson. Digital Futures är ett samarbete mellan KTH, Stockholms Universitet och forskningsinstitutet RISE. Ett stort antal partner från näringsliv och organisationer deltar i satsningen. Forskningssatsningen blir möjlig genom ett utökat statsanslag på 78 miljoner kronor årligen som en del av regeringens satsning på strategiska forskningsområden, SFO.
Information om Digital Futures och nuvarande samt kommande forskningsprojekt återfinns här: https://www.digitalfutures.kth.se