Hem NYHETER Hur kan solpanelsanläggningar skyddas från åsk- och överspänningsskador?

Hur kan solpanelsanläggningar skyddas från åsk- och överspänningsskador?

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan solpanelsanläggningar skyddas från åsk- och överspänningsskador? 3

Installationer av solpanelsanläggningar ökar markant i Sverige och dessa anläggningar bör skyddas från direkta blixtnedslag och transienta överspänningar med hjälp av ett omfattade skyddskoncept bestående av både externt och internt åskskydd.

Externt skydd består av åskledare och det anpassas efter förutsättningarna som råder för solpanelsinstallationen, geografiskt och om det är tak- eller marksystem.

Internt skydd består av överspänningsskydd för att skydda hela anläggningen som solpanelerna, växelriktare och andra anslutna komponenter.

Tyska tillverkaren DEHN har över 110 års erfarenhet av att utveckla unika lösningar för att skydda olika typer anläggningar, byggnader, fordon, människor och elektronik.

Exempel på överspänningsskydd från DEHN:

DEHNguard® modulskydd typ 2 för skydd av växelriktaren på AC-sidan.

DEHNcube® typ 2 för skydd av DC-sidan av växelriktaren, tack vare sin kompakta design installeras snabbt och enkelt bredvid växelriktaren.

DEHNcombo YPV är ett typ 1 + 2 kombinerat skydd som skyddar DC-sidan av växelriktaren eller PV-modulens DC-sida.

DEHNventil® modulskydd typ 1 + 2 för inkommande matning till byggnaden.

BLITZDUCTOR®XTU för skydd av data, larm, passagesystem och annan kommunikation i byggnaden.

Tänk även på att anläggningen skall ha säkerhetsbrytare både på AC- och DC-sidan för att kunna bryta spänning vid service, felsökning eller brand.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>