Hem NYHETER IKEA-ONE HOME, ONE PLANET gav hopp om framtiden

IKEA-ONE HOME, ONE PLANET gav hopp om framtiden

Publicerat av: Redaktionen

IKEA-ONE HOME, ONE PLANET gav hopp om framtiden 3

Vårt hem, vår planet, behöver oss. Enda sättet att lösa klimatutmaningen är tillsammans. Och den tändande gnistan till förändring skapas när idé-drivna människor träffas för att lösa gemensamma utmaningar. Redo att skapa förändring?

Med de orden inledde IKEA förra veckans globala hållbarhetmöte ONE HOME, ONE PLANET (OHOP). En omtalad konferens som samlade 300 personer från olika företag, organisationer, universitet och det offentliga. Denna gång med ett digitalt format. Jonas Spangenberg, VD, och Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef, var inbjudna att delta från BoKlok. Deras reflektioner kring dagarna ger en bild av vilka möjligheter och utmaningar vi står inför som samhälle.

Vad var det mest bestående intrycket av evenemanget?

– För mig var det tydligheten från IKEA. Att de verkligen menar allvar i sina ambitioner kring tillgänglighet, prisvärdhet och hållbarhet. Allt annat är underordnat, säger Jonas.

– Jag håller verkligen med. IKEA och deras ledning är oerhört tydliga och väldigt engagerade i att de ska göra företaget och dess värdekedja hållbar till 2030. Och de jobbar med allt från maten i varuhusen till transporter, till energiproduktion, leverantörsutveckling, produktionsmetoder, materialval, design m.m., säger Jerker.

Vad är det viktigaste du tar med dig?

– Att man måste våga ta första steget och börja jobba mot målet även om man idag inte vet hur alla stegen ser ut. För oss i BoKlok är det precis likadant; vi har satt upp ett mål om att bli klimatneutrala 2035. Ska vi nå det målet måste vi våga börja springa nu, säger Jonas.

– Det viktigaste budskapet jag tar med mig är att 2020-talet blir det mest betydelsefulla årtiondet i mänsklighetens historia. Vi har nu chansen att bromsa effekterna av klimatpåverkan. Det gjordes jämförelser med teknikutveckling där utvecklingen går rasande snabbt. Så om vi bara bestämmer oss för att utveckla företag och samhällen i rätt riktning kan det gå ganska snabbt, säger Jerker.

Vilka CoLabs-sessioner (mindre temasamtalsgrupper) deltog du i och vad kom fram i diskussionerna?

– Jag deltog i gruppen ”Making sustainable homes affordable”. Vi jobbade bland annat med att kartlägga alla intressenter som behöver samarbeta för att lyckas skapa hållbara hem för de många människorna. Värdet av arbetet i vår CoLab var framför allt insikten om att mångfald verkligen breddar perspektiven och hjälper oss att leta efter lösningar på helt andra ställen än där man först tror att de finns, säger Jonas.

– Jag deltog i ”Making sustainable living accessible for as many people as possible”, i arbetsgruppen kring “Creating circular neighborhoods”. Vi arbetade med frågan hur man kan öka cirkularitet av produkter i ett kvarter/stadsdel. Fokus var på att dela, byta, reparera fungerande produkter och undvika ”slit-och-släng-beteende”. Vi hade flera IKEA-landschefer i gruppen men också personer från start-ups som driver sådana initiativ. Vi diskuterade allt från vilka aktörer som kan engageras, till hur affärsmodeller kring cirkularitet kan se ut. En idé som diskuterades var hur flerbostadshus och lokaler kan användas i att öka ”sharing and repairing”, säger Jerker.

OHOP-evenemanget pågick 2 till 3 september.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>