Inrego presenterar ny branschstandard för att mäta miljövinster vid återbruk av IT
Hem IT Inrego presenterar ny branschstandard för att mäta miljövinster vid återbruk av IT

Inrego presenterar ny branschstandard för att mäta miljövinster vid återbruk av IT

Publicerat av: Redaktionen

Inrego presenterar ny branschstandard för att mäta miljövinster vid återbruk av IT

Idag släpper Inrego och IVL Svenska Miljöinstitutet en ny databasmodell för att mäta miljöbesparing vid återbruk av IT. Modellen är öppen och fri att använda för hela IT-återanvändningsbranschen och alla som är intresserade av att mäta miljöbesparingar vid återbruk av IT.

Målet är att skapa en standard för hela branschen och underlätta för företag och organisationer vid inköp och avyttring av IT-utrustning.

Den nya databasen är oberoende och vetenskapligt framtagen för att beräkna miljöbesparing för IT utrustning ner på komponentnivå. Modellen innehåller uppgifter om ett stort antal olika kategorier av IT-produkter som laptops, skärmar, smartphones, läsplattor, skrivare och även tillbehör så som adaptrar, tangentbord och ramminnen.

– Vi har arbetat med återbruk av IT-utrustning i över 25 år och vi ser att IT-inköparnas intresse för hållbarhet ökar hela tiden. Vi är väldigt glada att nu kunna dela med oss av det här verktyget till alla som ska investera i IT så de enkelt kan se vilka ekonomiska och miljömässiga besparingar en investering i rekonditionerade produkter skulle ge. Vi har också stora förhoppningar om att det blir en standard för den här typen av beräkningar som alla i branschen kan använda sig av. Säger, Erik Pettersson, Miljöchef på Inrego.

Idag kan i stort sett all IT-utrustning renoveras och få nytt liv vilket kan medför stora besparingar, både miljömässiga och ekonomiska. Beräkningarna i modellen bygger på förutsättningen att återbruket av en produkt leder till att en nytillverkad, liknande produkt, inte införskaffas och därmed inte tillverkas. Att införskaffa en återbrukad laptop istället för att köpa en ny kan t.ex i snitt spara 280 kg koldioxidutsläpp. Att återbruka datorskärmar ger en ännu större besparing – hela 520 kg koldioxidutsläpp i snitt.

Den nya databasmodellen som Inrego tagit fram tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet är unik i sitt slag i och med att alla komponenters påverkan analyserats, den går även enkelt att uppdatera med nya produkter och komponenter allteftersom de kommer ut. Det ger inköpare helt nya möjligheter att mäta klimatpåverkan vid nyinvesteringar i IT-utrustning.

– Vi hoppas att det här kan inspirera fler till återbruk. Tanken är att modellen ska kunna användas av företag som vill beräkna klimatfördelar med återbruket åt sina kunder. Den kan också användas av organisationer som vill mäta och se hur de kan minska sin klimatpåverkan genom att återbruka IT-produkter, säger Karin Sanne på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>