IVL testar pantsystem för take away-förpackningar
Hem MILJÖ IVL testar pantsystem för take away-förpackningar

IVL testar pantsystem för take away-förpackningar

Publicerat av: Redaktionen

För första gången ska nu ett pantsystem för take away-förpackningar testas i Sverige.

Matlådor och kaffemuggar ska kunna lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen – något som ska spara både resurser och minska nedskräpningen.

Ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg är först ut med att testa systemet.

– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på ställen vid KTH, Söderhallarna, SLU, Göteborgs universitet och vid Avenyn. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Pant för återanvändning av take away-förpackningar finns i mindre skala i en del andra länder och storstäder men har inte testats tidigare i Sverige. Åsa Stenmarck menar att det är först nu som intresset för den här frågan har blivit stort.

– Enskilda aktörer har känt att det är svårt att starta upp den här typen av system på egen hand. Det är något som vi tar fasta på och därför samlar vi många aktörer i det här projektet, för att på så sätt komma så nära verkligheten som möjligt och hantera de utmaningar som finns.

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar som går att återanvända skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden skulle minska men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras. Ytterligare en aspekt är att nedskräpningen skulle m

IVL testar pantsystem för take away-förpackningar

inska. Engångsartiklar beräknas stå för så mycket som 43 procent av nedskräpningen i EU.

– Själva kulturen att vi hämtar allt mer mat och ibland äter den ”i farten” är svår att ändra på, däremot går det att ändra på vilka produkter vi tar till hjälp när vi gör det. Många take away-förpackningar används mer som transport av mat och dryck tillbaka till arbetsplatsen eller hemmet och där borde det gå att införa mer hållbara alternativ, säger Åsa Stenmarck.

En tidigare studie som IVL har gjort visar att både restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar.

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Till en början kommer fem fallstudier genomföras på olika kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg. Faller allt väl ut hoppas man kunna skala upp och inkludera fler matställen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>