Kokt skinka – en av de största bovarna bland butikers matsvinn

Kokt skinka – en av de största bovarna bland butikers matsvinn

Smörgåspålägg och mejerivaror är de matvarugrupper som butiker oftast måste slänga på grund av passerat utgångsdatum. Det visar data från foodtechbolaget Deligate, vars programvara varnar handlare innan maten blir för gammal.

— Det är glädjande att se att över en halv miljon matvaror har kunnat räddas från att slängas under 2019. Matsvinnet är en stor bov, både miljömässigt och kostnadsmässigt, och det känns oerhört positivt att ny teknik kan minska matsvinnet på ett enkelt och proaktivt sätt, säger Adam Vikström, vd på Deligate.

Omkring 1,3 miljoner ton mat slängs varje år och matsvinn står för en betydande del av den påverkan vi människor har på klimatet samt på samhällsekonomin. Naturvårdsverket uppmanar både företag och privatpersoner att blir mer medvetna om hur mycket mat man slänger – och med modern teknik kan matbutiker enkelt göra stor skillnad.

Siffrorna gällande utgångna varor bygger på data från ett hundratal matvarubutiker, stora som små, runt om i landet. Butikerna finns inom alla kedjor.

— Vi tog fram listor på vilka matvaror som oftast reas ut – vilket i praktiken blir de matvaror som annars hade slängts. Det är superkul att se att ny teknik kan vara med och rädda mat – det vinner både miljö, människors plånböcker och butiker på, säger Adam Vikström.

Related Articles