Kraftringen tummar aldrig på mänskliga rättigheter
Hem ENERGI Kraftringen tummar aldrig på mänskliga rättigheter

Kraftringen tummar aldrig på mänskliga rättigheter

Publicerat av: Redaktionen

Kraftringen har tagit del av bland annat artikeln i New York Times (NYT) där det framkommit uppgifter om tvångsarbete i samband med att solceller tillverkats.

Kraftringen tummar aldrig på mänskliga rättigheter

Bland annat nämns Jinko Solar, som är en av världens största solcellsföretag, i artikeln.

Om uppgifter om tvångsarbete stämmer tar Kraftringen starkt avstånd från detta och fördömer bolaget. Det går helt emot Kraftringens värderingar och de mänskliga rättigheterna.

Då det förekommer uppgifter om att tvångsarbete kan förekomma på flera fabriker i Xinjiang, Kina, vill Kraftringen uppmana till ett gemensamt initiativ mot tvångsarbete inom solcellstillverkningen. För bättre effekt vill vi att hela branschen sluter upp för att möjliggöra ytterligare revisoner och kontroller på plats vid de olika fabrikerna, där misstanke om tvångsarbete kan förekomma. Men även att medlemsföretag delar med sig, via branschorganisationen Svensk Solenergi, om man som enskilt företag upptäcker missförhållanden så att även andra medlemmar kan agera snabbt.

Utöver utökade kontroller vill vi även driva på att en certifiering, som säkerställer att inga arbetare utnyttjas och att de har skäliga arbetsvillkor.

Hos Kraftringen pågår ett kontinuerligt arbete, tillsammans med våra upphandlade svenska leverantörer, för att hitta tillverkande företag av solceller som kan garantera en socialt hållbar produktion. För oss är mänskliga rättigheter något vi aldrig får göra avkall på.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>