Kungsbacka klättrar i miljörankning
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Kungsbacka klättrar i miljörankning

Kungsbacka klättrar i miljörankning

Publicerat av: Redaktionen

Kungsbacka klättrar i miljörankning

Många engagerade medarbetare som tillsammans arbetar mot våra hållbarhetsmål.

Det är den främsta anledningen till att Kungsbacka nu klättrar 36 placeringar i Aktuell hållbarhets miljörankning Miljöbästa kommuner. Det menar hållbarhetsspecialisterna Patrick Migas och Sven-Erik Bergström.

De senaste åren har Kungsbacka kommun klättrat i rankningen när tidningen Aktuell hållbarhet gör sin årliga undersökning av miljöbästa kommuner. I år landar vi på plats 41 av 290 och är nu miljöbästa kommun i Halland.

– De senaste åren fått ihop några viktiga styrdokument som exempelvis klimatstrategin och kemikalieplanen, men det är framförallt vårt arbetssätt där många är engagerade och det är mycket verkstad som gör att vi tar kliv framåt, säger Sven-Erik Bergström.

Samsyn och delaktighet

Ett exempel visar Martin Funkerud på som är utvecklare på Fastighet på förvaltningen för Service. Tillsammans med kollegor har han arbetat med planen ”Hållbar fastighetsförvaltning”, en plan som visar hur just Fastighet vill göra för att nå kommunens mål inom social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

– Vi sätter upp planen för att tala om vad vi vill göra och vilka delmål vi har, men även för att kommunicera och tala om vad vi redan gör idag. Det blir en ”plan” att enas kring för att skapa samsyn, delaktighet och verktyg för att följa upp vårt hållbarhetsarbete, säger Martin Funkerud.

Hållbar planering för framtiden

Ett annat arbete som pågår i kommunen och som genomsyras av ett är arbetet med att ta fram en ny översiktsplan, Vårt framtida Kungsbacka. Översiktsplanen ger riktlinjer för hur Kungsbackas mark- och vattenområden kan utvecklas när Kungsbacka växer.

– En av våra ambitioner är att utveckla samhället smart och vara väl rustade för klimatförändringar, säger Raquel Sandblad, projektledare för översiktsplanen.

En del i arbetet med översiktsplanen är att bevara natur för kommande generationer.

– Det gör vi exempelvis genom att se till att det finns förbindelser mellan våra naturområden, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Ett annat exempel är att se till att vattenkvaliteten bibehålls i sjöar och vattendrag, säger Raquel Sandblad.

Upphandla med ett hållbart fokus

Ett område där Kungsbacka kommun kan göra stor skillnad även på global nivå är hållbar konsumtion. Bland annat behöver vi bli mer hållbara i våra inköp och upphandlingar.

– Vi behöver se till att våra inköp, och de företag som vi samarbetar med bidrar till en omställning mot ett mer hållbart samhälle, säger Patrick Migas.

I senaste hållbarhetsbokslutet kan ni läsa mer om hur Kungsbacka kommun arbetar med hållbarhet, vad vi ser som utmaningar och vad vi behöver fokusera mer på för att nå ett mer globalt hållbart samhälle.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>