Auto Draft
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Matsmart investerar i nytt automatiserat och klimatsmart lager

Matsmart investerar i nytt automatiserat och klimatsmart lager

Publicerat av: Redaktionen

Idag offentliggör e-handeln Matsmart sin investering i ett nytt, automatiserat lager.

Auto Draft

Lagret, som kommer att byggas i Örebro, blir över 20 000 kvadratmeter stort och kommer att ha 149 robotar som hjälper personalen att plocka och packa varor.

Byggnaden ska drivas av el från solpaneler och beräknas tas i drift våren 2022.

– Det är en väldigt spännande resa vi nu har framför oss. Vi räknar med att vårt nya lager kommer att klara vår tillväxt de närmaste tio åren och inte minst är den här investeringen en viktig pusselbit för att vi ska nå uthållig lönsamhet i Norden, säger Conrad Edgren, Matsmarts logistikchef.

Matsmart, som säljer mat- och konsumentprodukter som annars riskerar att slängas, har vuxit kraftigt varje år sedan starten 2014. Förra året, som var ett rekordår för hela e-handelsbranschen, var inget undantag. Den starka tillväxten är också bakgrunden till att Matsmart nu beslutat att investera i ett nytt robotiserat och automatiserat lager.

– Vårt nuvarande lager är så effektivt det bara går, utifrån sin storlek och organisation. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Men vi närmar oss väldigt snabbt vårt kapacitetstak i nuvarande lokaler och det är dags att växla upp till nästa nivå. Vi räknar mer att vårt nya lager ger oss tre gånger högre kapacitet i ett slag och det finns gott om utrymme att växa ytterligare. Därför hoppas vi också att många av våra medarbetare väljer att följa med till det nya lagret, säger Conrad Edgren.

Det nya lagret ska byggas av fastighetsbolaget Infrahubs, som har lång erfarenhet av e-handel och logistik. Lagerbyggnaden, vars verksamhet kommer att drivas av solpaneler på taket, blir dubbelt så stor som Matsmarts nuvarande lager: 20 000 kvadratmeter med 10 000 pallplatser och 14 lastkajer. I byggnaden kommer 149 robotar att stötta medarbetarna och plockkapaciteten beräknas bli 6000 orderrader per timme. Automatiseringen byggs upp med systemet AutoStore från Element Logic, som bland andra även levererat lagerlösningar till e-handlarna Dustin, NAKD och Nelly.

– Det är väldigt spännande att vi på Element Logic tillsammans med Matsmart visar att AutoStore är rätt automationslösning för denna typ av snabbväxande eGrocery-verksamhet. Att vi dessutom är med och bidrar till att en aktör inom en allt mer hållbar livsmedelsbransch också får en vass, kostnadseffektiv och mer hållbar logistik är ju ett stort plus i kanten säger Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic Sverige.

Att valet föll på Örebro som plats för det nya lagret förklarar Conrad Edgren så här.

– Örebro är, utöver att det är en trevlig stad, en fantastisk logistikstad med stark position i E-handelssverige. Att staden har universitet är också väldigt bra ur ett kompetensperspektiv. Vårt lager får också en bra position utifrån var våra kunder bor i landet och lagret kommer att ligga granne med PostNords stora terminal, avslutar Conrad Edgren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>