MKB Fastighets AB och Naturskyddsföreningen Malmö har inlett ett samarbete för att etablera en mikroskog i Ekostaden Augustenborg i Malmö.
Projektet ska öka den biologiska mångfalden, skapa socialt värde och erbjuda en grön oas för boende och skolor.
– Målet är att skapa en plats där naturen och människorna kan samverka, och att börja öka respekten för naturen. Här kan barn leka, vuxna koppla av och alla njuta av naturens skönhet och lugn, säger Elin Fänge, landskapsarkitekt och projektledare på MKB.

Elin Fänge och Gustaf Ringsberg.
Mikroskogen kommer att planteras med hjälp av Miyawaki-metoden, en innovativ metod som snabbt skapar självreglerande skogsekosystem. Detta är första gången metoden används i Sverige med svenska växter.
Skogen kommer att bidra till en rad viktiga funktioner som klimatreglering, hantering av dagvatten och rekreation. På lång sikt blir den en fristad för djur och växter och stärker Malmös gröna områden.
Ett hållbart projekt med socialt engagemang
Men projektet handlar inte bara om att skapa en grön miljö utan också om att involvera lokalsamhället. Boende och skolklasser kommer att få delta i planteringen av skogen, vilket förväntas skapa en starkare relation till naturen och öka förståelsen för biologisk mångfald.
Grönområden och utsikt mot träd är också viktiga för stadsbors hälsa och förebygger psykisk ohälsa. Förhoppningen är att Mikroskogen i Ekostaden Augustenborg ska förbättra välbefinnandet för medborgarna genom att skapa en mer avstressande, rekreativ utemiljö som främjar social gemenskap.
– Mikroskogar är en viktig del i staden som saknar natur idag, säger Gustaf Ringsberg, miljövetare och biolog samt projektledare på Naturskyddsföreningen Malmö.
En skog för framtiden
Mikroskogen i Ekostaden Augustenborg är en långsiktig satsning. Skogen förväntas nå full mognad om 20–30 år och kommer att vara självreglerande efter tre år. Med en yta på minst 200 kvadratmeter och en design som inkluderar alla växtskikt – från mark till trädtoppar – är målet att efterlikna naturliga skogar så mycket som möjligt.
Även om Miyawaki-metoden rekommenderar att undvika gallring för att bibehålla skogens naturliga dynamik, kommer mikroskogen i Ekostaden Augustenborg att gallras i närheten av gångbanorna för att säkerställa trygghet och tillgänglighet. Gallringen kommer dock att göras varsamt för att minimera påverkan på skogens funktioner.
– Genom att skapa denna viktiga habitat, skapar vi boplatser men också förbindelser för lavar, växter, svampar, insekter, fåglar och andra djur, säger Gustaf Ringsberg.
I linje med globala och lokala mål
Initiativet stödjer de globala hållbarhetsmålen, särskilt mål 11 (hållbara städer och samhällen) och mål 15 (liv på land). Projektet stärker biologisk mångfald och skapa ett grönt och motståndskraftigt stadslandskap, vilket bidrar till en hållbar och inkluderande framtid för Malmö. Det stämmer också väl överens med MKB Fastighets AB:s mål för Gröna och motståndskraftiga utemiljöer 2030.
Projektet kommer också att bidra till forskning om urbana skogsekosystem. Forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Lunds universitet och Högskolan Kristianstad ska bland annat studera mikroskogens effekter på biologisk mångfald och sociala faktorer. Deras arbete kommer att ge värdefull kunskap för framtida stadsplanering.
Projektet finansieras av Naturskyddsföreningen Malmö, Region Skåne Miljövårdsfond och MKB. Naturskyddsföreningen Malmö och MKB bidrar med kunskap, material och arbetskraft. MKB ansvarar för planeringsarbete, kompetens, markförberedelser och långsiktig skötsel, medan Naturskyddsföreningen Malmö bistår med planteringsmaterial, planeringsarbete och expertrådgivning.
För att sprida kunskap och engagemang kommer olika evenemang och workshops att hållas, inklusive informationsmöten, planteringsdagar och andra aktiviteter.
MKB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag med 370 anställda och ägs av Malmö stad.