Nordiska kärnkraftsbolag startar trainee-program för framtidens ingenjörer
Hem ENERGI Nordiska kärnkraftsbolag startar trainee-program för framtidens ingenjörer

Nordiska kärnkraftsbolag startar trainee-program för framtidens ingenjörer

Publicerat av: Redaktionen

Fossilfri och stabil elproduktion är viktigt för fortsatt elektrifiering med minskade utsläpp.

Nu vill kärnkraftsbolagen säkra tillgången på teknisk kompetens.

Uniper, Vattenfall, Fortum och TVO startar därför ett gemensamt nordiskt trainee-program.

Kärnkraftsindustrin i Norden etablerar nu ett gemensamt traineeprogram – Nordic Nuclear Trainee Program. Inför 2020 blir det ett 15-tal högskole- och universitetsstudenter eller redan examinerade ingenjörer eller tekniker som genom programmet får chansen att under 15 månader få högkvalificerad handledning vid någon av kärnkraftsbolagens olika anläggningar i Sverige och Finland.

– Vi har fortsatt goda förutsättningar att leverera stabil fossilfri el, inte minst genom vår kärnkraft som fortsatt kommer att ha en viktig betydelse för den framtida elförsörjningen. Vi gör den här satsningen för att säkra kompetensförsörjningen inom kärnkraftsindustrin. Vi erbjuder chansen att följa med på en spännande resa tillsammans med oss, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige. Det kommer också att ge oss ny kunskap och vara drivande i en högteknologisk och global bransch i ständig utveckling.

Att säkra kompetens för framtidens elsystem har alltid varit en av de stora frågorna för energibranschen. Den stora utmaningen idag är att utforma elsystem som både kan leverera den elektricitet som samhället behöver, som samtidigt är fossilfri med minsta möjliga klimatpåverkan. Elbehovet förväntas också öka inom en snar framtid.

– Vattenfall ser behovet av att rekrytera hundratals ingenjörer de kommande åren till vår kärnkraftsverksamhet. Kärnkraften underlättar också klimatarbetet med sin fossilfria elproduktion. Det handlar om att fortsätta elektrifiera samhället och byta ut fossila bränslen, inte minst inom transporter och industriproduktion, säger Torbjörn Wahlborg, Produktionschef Vattenfall.

Nordiska kärnkraftsbolag startar trainee-program för framtidens ingenjörer– Med ett allt mer akut klimathot har kärnkraften en viktig roll att spela i det nordiska elsystemet, den ingår även i det huvudscenario för att klara klimatmålen som IPCC presenterat. För Fortum är det viktigt att driva den befintliga kärnkraften med hög säkerhet och för utvecklingen av nya generationer kommer behovet av högt kvalificerade medarbetare vara stort. Med detta traineeprogram hoppas vi kunna erbjuda en attraktiv ingång i branschen, säger Tiina Tuomela, chef för Fortums kraftproduktion.

– Vi behöver mer el och mindre utsläpp. Tillsammans med förnybara energikällor har kärnkraft en avgörande roll i att mildra klimatförändringen. I Olkiluoto tar vi snart i drift en ny kärnkraftsenhet, Olkiluoto 3, som vi ser som Finlands största enskilda bidrag till att möta klimatförändringen. Snart kommer cirka 30 procent av Finlands el att komma från Olkiluoto, där vi har kontroll över hela livscykeln. Vi ser kärnkraftsproduktionen som ett betydelsefullt framtidsområde, där unga har många möjligheter också på den internationella arenan. Det nya trainee-programmet är ett exempel på detta, säger TVO´s VD Jarmo Tanhua.

Uniper, Vattenfall, Fortum och TVO ser alla positivt på kärnkraftens fortsatta betydelse för elförsörjningen och för det långsiktiga arbetet med att uppnå beslutade klimatmål.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>