Nu byts skyltarna på kretsloppscentralerna ut för att göra det lättare att sortera rätt.

Auto Draft

Skyltarna ingår i ett gemensamt nordiskt system som även omfattar avfallskärl, återvinningsstationer och förpackningar.

De specifika färgerna och symbolerna gör sorteringen tillgänglig för alla Nackabor, oavsett språkkunskap.

Det nya skyltsystemet är utvecklat för gemensam användning i hela Norden. Systemet bygger på igenkänning och symbolerna ska användas på avfallskärl, återvinningsstationer, kretsloppscentraler och förpackningar. Systemet utvecklades först i Danmark 2017 där nu 90 % av kommunerna är anslutna. Potentialen till spridning är därmed stor vilket innebär en stor chans till ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi.

– Vi strävar efter hög användarvänlighet när det kommer till våra anläggningar och tjänster och vill vara delaktiga i den utveckling som sker inom avfallsbranschen. Vi tror att det gemensamma skyltsystemet kommer göra det än mer tydligt och lätt att sortera rätt, säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.

Vad innebär det för Nackaborna?

Varje avfallsfraktion har fått en symbol och en specifik färg. Några fraktioner har bytt namn och vissa containrar har bytt plats på rampen. Uppmaningen om att man inte får slänga säckar med blandat avfall blir tydligare i form av skyltar på rampen.

– I Nacka arbetar vi ständigt för att ta oss uppåt i avfallstrappan – att flytta avfall från förbränning till materialåtervinning eller ännu hellre, till återbruk. De nya skyltarna tillsammans med tydligare sorteringsanvisningar ska bidra till detta, säger Mikael Andersson, ansvarig för kretsloppscentralerna på Nacka vatten och avfall. Han fortsätter; vi har även infört tre nya fraktioner på Boo: hårdplast, cyklar och gräs & löv, vilket ökar möjligheterna till återvinning och återbruk.

Med hjälp av en orienteringskarta kan man förbereda sitt besök och packa bilen i rätt ordning för att underlätta avlämningen. Orienteringskarta med sorteringsanvisningar finns att hämta på kretsloppscentralerna och på Nacka vatten och avfalls hemsida.

Om det gemensamma skyltsystemet

Det nya skyltsystemet har utvecklats för att vara tillgängligt och lätt att förstå för alla. Avfall Sverige har utvecklat det svenska systemet i samarbete med bland annat kommuner, avfallsbolag och producenter. Experter har rådfrågats för att fånga upp olika perspektiv och behov rörande synbarhet, färg, form, symbolik och språk. Intervjuer och tester har också genomförts, allt i syfte att utveckla ett användbart och enkelt system.

”Det nya sopspråket” är tredelat: tydliga symboler kombineras med enhetliga namn på olika avfallsslag och vägledande färger. Rött signalerar exempelvis farligt avfall, orange är elavfall, mörkgrönt vägleder trädgårdsavfallet rätt och lila betyder plastavfall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>