Hem Energi Nu kommer biogasen ännu närmare

Nu kommer biogasen ännu närmare

Publicerat av: Redaktionen

Nu kommer biogasen ännu närmare 3

Gästrike Ekogas fortsätter sin satsning för att göra biogasen mer tillgänglig och påbörjar bygget av en ny tankstation i Gävle. Tillsammans med Gävle Energi skapar vi en plats där du kommer att kunna tanka biogas eller ladda din elbil. Ett bygge för en klimatsmart och bättre framtid helt enkelt.

Den nya kombinerade tank- och laddningsstationen kommer att ligga vid Teknikparken i Gävle och planen är att den ska stå färdig under sommaren 2021.

Efterfrågan på biogas är stor och vissa tider på dygnet uppstår det köer på de två tankstationer som Ekogas erbjuder idag. Ett tredje tankställe innebär mindre köer och vinst i både tid och körsträcka för den som har närmare till den nya tankstationen. Idag finns tankstationer vid biogasanläggningen i Forsbacka och på Utmarksvägen i Gävle. Utöver dessa levereras också biogas till ett 40-tal stadsbussar i Gävle vilka tankas vid X-trafiks bussdepå i Gävle.

– Det känns bra att bygget kan komma igång nu. Läget nära E16 är positivt för alla biogaspendlare mellan Gävle och Sandviken och för den som kommer till Gävle via E4:an. Vi vet också att tankstationen kommer att vara till stor nytta för både kommunala och privata verksamheter i Gävle med omnejd. Inte minst för de som har sin verksamhet i Kungsbäcksområdet, säger Anders Bergman, projektledare och ansvarig för tankstationerna, Gästrike Ekogas.

Från och med 1 juli i år finns ett beslut på en skärpt miljöbilsdefinition och hårdare miljökrav för myndigheter som ska köpa in eller ingå leasingavtal för bilar. De nya kraven innebär att bara elbilar, elhybrider och gasbilar är godkända som miljöbilar. Även många kommuner och företag följer definitionen när de ska köpa in nya bilar.

– De skärpta kraven kan innebära ännu större efterfrågan på biogas i vår region framöver, säger Anders Bergman.

Ekogas bygger den kombinerade tank- och laddningsstationen tillsammans med Gävle Energi med syftet att göra det enklare för både invånare och näringsliv att köra klimatsmart och hållbart.

– Äntligen sätter vi nu spaden i backen för ett kombitankställe där Gävleborna, taxi och kommunens anställda både kan tanka lokalproducerad biogas och ladda sin elbil. Det gör det ännu enklare för den som behöver ha bil att ha en fossilfri bil och bidra till klimatomställningen, säger Therese Metz, ordförande, Gästrike Ekogas.

Fördel Biogas

Biogas är ett av de bästa alternativen för den som vill köra fossilfritt och minska sin klimatpåverkan. Det är ett lokalproducerat, förnybart och fossilfritt bränsle som minskar utsläppen med 95 procent jämfört om du kör en fossilbil. Biogasen minskar vår negativa klimatpåverkan genom att den ersätter bensin och diesel samtidigt som vi kan ta tillvara på matavfall som en resurs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>