Ny ledning ska ge hållbar värme till Jönköping
Hem ENERGI Ny ledning ska ge hållbar värme till Jönköping

Ny ledning ska ge hållbar värme till Jönköping

Publicerat av: Redaktionen

Ny ledning ska ge hållbar värme till Jönköping

Jönköping Energi ska bygga en ny fjärrvärmeledning från kraftvärmeverket på Torsvik till Jönköpings centrala delar.

Ledningen behövs för att säkra värme och varmvatten till Jönköping stad som expanderar. Projektet kommer att pågå fram till hösten 2021 då den 12 km långa ledningen ska vara nergrävd och klar.

Jönköping Energi har sedan 80-talet erbjudit trygg och hållbar värme och försörjer idag över 30 000 hushåll i Jönköping med värme och varmvatten. Värmen produceras på kraftvärmeverket på Torsvik där avfall och träflis förbränns och bildar värme och el. I takt med att Jönköping expanderar ökar även efterfrågan på hållbar värme och varmvatten från Jönköping Energi. För att kunna säkra leveransen pågår nu ett projekt med att gräva ner en ny ledning från Torsvik till Jönköping.

– Det är ett efterlängtat projekt som innebär att vi säkrar leveransen av fjärrvärme till vår stad som växer. Dessutom kommer vi kunna minska behovet av äldre anläggningar och bli mer klimatsmarta genom att öka nyttan av verksamheten på Torsvik. Genom den nya ledningen kan vi även öka tryggheten för våra kunder, säger Svante Berglund som är projektledare på Jönköping Energi.

Grävprojektet kommer att pågå i olika etapper på sin väg mot Jönköping. Bland annat kommer den att gå via Råslätt, Gamla Ljungarum, Jordbrorondellen och Torpa för att sedan nå slutdestinationen i norra delen av Friaredalen.

– Vi är medvetna om att grävningen kommer att påverka allmänheten i Jönköping och vi kommer att göra allt vi kan för att den påverkan ska bli så liten som möjligt. Vi kommer att informera om hur utbyggnaden kan påverka på vår webbplats, i sociala medier och genom skyltar under projektets gång, säger Svante.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>