Hem NYHETER ​Stor miljöbesparing med eldriven trumsikt

​Stor miljöbesparing med eldriven trumsikt

Publicerat av: Redaktionen
​Stor miljöbesparing med eldriven trumsikt 2

Lukas Blomqvist vid den nya, eldrivna trumsikten på Ragn-Sells anläggning i Umeå.

Från diesel till el.

Genom att byta ut den viktiga trumsikten vid Ragn-Sells anläggning i Umeå minskar dieselanvändningen med cirka 20 kubik per år. ”Investeringen i en ny, eldriven trumsikt är en stor besparing för miljön och ett viktigt steg i Ragn-Sells miljöarbete”, säger Marcus Åberg, marknadsområdeschef.

För Ragn-Sells i Umeå är trumsikten ett viktigt arbetsredskap. Anläggningen tar emot bioslam från ett pappersbruk och tillverkar jordkoncentrat genom en komposteringsprocess. Merparten av tiden används trumsikten till att sikta ut detta jordkoncentrat från kompostverksamheten. Den kommer även att användas för att sikta ut fines, mindre partiklar, från krossat verksamhetsavfall samt avskilja sten och växtdelar från förorenad jord. Ytterligare ett användningsområde är i arbetet med att designa anläggningsjordar då trumsikten fungerar som blandare.

– Vi ser att behovet av att sikta ökar i vårt marknadsområde. Samtidigt har vi en äldre maskinpark där det funnits en önskan om att byta ut trumsikten som ofta varit på reparation. Vi valde att investera i en trumsikt som helt drivs på el, istället för diesel som tidigare, säger Marcus Åberg, marknadsområdeschef på Ragn-Sells.

Kan nyttjas på fler anläggningar

Genom att konvertera från diesel till el spar Ragn-Sells i Umeå cirka 20 kubik diesel per år.

– Det är en stor besparing för miljön och ett viktigt steg i Ragn-Sells miljöarbete. Den nya trumsikten fungerar precis som den vi haft tidigare – förutom att den drivs på el. Vi måste ha tillgång till ström av en viss kaliber och anpassar därför eltillförseln på flera av våra anläggningar. Trumsikten kommer att utgå från vår anläggning i Umeå där den kommer att vara stationerad.

Även Ragn-Sells anläggningar i Skellefteå, Örnsköldsvik och Fagerliden kommer att kunna nyttja den eldrivna trumsikten.

– Vi är stolta över att kunna byta ut en dieseldriven maskin mot en eldriven, det är ett steg i rätt riktning. Framåt tittar vi på fler möjligheter att bedriva behandling genom eldrift. Det gäller inte bara maskinerna vi använder, utan att vi energieffektiviserar i största allmänhet, säger Marcus Åberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>