Nytt fossilfritt elavtal och el transparens med 24/7 Matching
Hem ENERGI Nytt fossilfritt elavtal och el transparens med 24/7 Matching

Nytt fossilfritt elavtal och el transparens med 24/7 Matching

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt fossilfritt elavtal har tecknats mellan Vattenfall och colocationleverantören Conapto, som har två datacenter i Stockholm.

Vattenfall möjliggör också total energitransparens i och med lösningen 24/7 Matching solution som har utvecklats i samarbete med Microsoft.

Den unika 24/7 Matching-lösningen lanserades på marknaden efter det lyckade pilotprojektet som gjordes med Microsoft 2019. Conapto är först ut efter Microsoft att implementera lösningen 24/7 Matching solution i sin verksamhet från och med den 1 november.

– 24/7 Matching solution är perfekt för datacenter. De kan enkelt se vilken el som används timme för timme och sin egen klimatpåverkan. Conapto har höga hållbarhetsambitioner där fossilfri och förnybar el är viktigt så utöver valet av vatten- och vindkraft är den miljövarudeklarerad enligt EPD (Environmental Product Declaration). Samarbetet är verkligen ett bra exempel på hur Vattenfall lever upp till målet om att göra det möjligt att leva fossilfritt på ett transparent sätt, säger Matts Wesslén, chef för Business Sales Nordics Vattenfall.

24/7 Matching bygger på Microsofts Azure IoT Central och kopplar ihop data från Vattenfalls energiproduktion med data från smarta elmätare som mäter förbrukningen i realtid.

Conapto har ett tydligt hållbarhetsmål längs hela värdekedjan. Conapto har använt Guarantees of Origin (GOs) i över tio år i sina datacenter i Sätra och Sollentuna. Nu kan Conapto nästan helt i realtid se vilken energi de får och konsumerar och dela denna information med medarbetare, kunder och andra intressenter.

– Det här är en helt ny nivå av transparens där vi, med Vattenfalls hjälp, kan få precis den energi vi vill ha. Genom att övervaka användningen på det här sättet kan vi se till att vårt åtagande om 100 procent fossilfri el verkligen gäller varje användningstimme. Vi kan även se hur vår användning passar in i produktionsprofilen för de energislag vi föredrar och visa allt i realtid för våra kunder. Dessutom kan vi anpassa vår användning efter tillgängligheten av olika energislag. Detta är verkligen ett stort steg framåt för oss och våra kunder i arbetet för att förverkliga vårt mål om att bli Stockholms mest hållbara datacenteroperatör, säger Håkan Björklund, VD för Conapto.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>