PiteEnergi investerar i digital elnätsövervakning
Hem ENERGI PiteEnergi investerar i digital elnätsövervakning

PiteEnergi investerar i digital elnätsövervakning

Publicerat av: Redaktionen

Framtidssäkring av elnätet i landsbygden fortsätter och nu utökar vi digitaliseringen av elnätet ytterligare och fortsätter installationen av Exeri´s innovation Smart Grid Surveillance.

500 smarta linjeagenter monteras nu på över 20 mil av luftledningsnätet.

Systemet ger kontinuerlig digital övervakning och minskar avbrottstiderna för våra elnätskunder.

– Vi ser att digitalisering med AI och smarta sensorer ger enorma möjligheter, främst inom områden som avbrottstider, felsökning och förebyggande underhåll, säger Jörgen Andersson Strand, VD vid PiteEnergi. Genom att digitalt övervaka luftledningsnätet skapar vi en kontinuerlig uppdaterad lägesbild i vår driftcentral vilket minimerar antalet störningar och avbrottstider samt risken för elolyckor, fortsätter Jörgen.

Smart Grid Surveillance (SGS) är ett branschunikt system som består av smarta IoT-sensorer utplacerade i elnätet, som tillsammans med avancerade AI-baserade dataalgoritmer ger exakt indikation på var felet är. Sensorerna monteras snabbt (under 5 minuter) utan att kraftledningen behöver tas ur drift. SGS gör det möjligt att i realtid exakt lokalisera fel i nätet och därmed slippa att manuellt avsyna ledningssträckor. SGS skapar ett mera tillförlitligt elnät med färre och kortare strömavbrott samt förbättrar ekonomin genom att digitalisera gamla arbetsintensiva processer.

PiteEnergi investerar i digital elnätsövervakning

Magnus Karlsson, VD Exeri och Jörgen Andersson Strand, VD PiteEnergi

– Vi på Exeri är väldigt glada att PiteEnergi nu väljer vår digitala teknologi för elnätsövervakningen för en större del av sitt elnät, säger Stefan Burström, Chief Technology Officer vid Exeri. Vi ser även fram emot att jobba långsiktigt med PiteEnergi för att tillsammans utveckla ny funktionalitet i systemet.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>