Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
Hem TRANSPORT Plasman focuserar på säkerhet och innovation

Plasman focuserar på säkerhet och innovation

Publicerat av: Redaktionen

Plasman moderniserar sin lagerlogistik och har med Jungheinrich gått över till truckar med litiumjonbatterier och digitaliserat den dagliga tillsynen för sin truckflotta i Simrishamn, Skåne.

Plasman i Simrishamn vid vackra Österlen i Skåne tillverkar och lackerar främst formsprutade plastdetaljer till automotive industrin.

Bland de internationella kunderna finns bland annat Scania, Volvo Cars, Volvo Trucks, Nibe, Orio och snart även BMW-koncernen. 1961 grundades Plastal Industri och 2016 köptes verksamheten upp av den internationella Plasman-gruppen som tillverkar exteriöra bildelar. Inom Plasman finns ett tydligt fokus på innovation, utveckling och investeringar för framtiden.

Med Jungheinrich har Plasman etablerat ett nationellt samarbete för lagerlogistik. För anläggningen i Simrishamn lyfte Plasman behovet att göra förändringar i sin lagerlayout för att installera en ny maskin och därmed bygga ett nytt laddningsrum för truckbatterihanteringen. Jungheinrich visade Plasman möjligheterna att i samband med detta – i linje med Plasmans egna verksamhetsmål – fokusera på ökad innovation och säkerhet även inom truckdriften.

Truckflottan drivs med litiumjonbatterier

Plasman fokuserar mycket på säkerhet för sina medarbetare och det genomsyrar verksamheten. Med litiumjondrivna truckar finns konkreta säkerhetsfördelar framför traditionell batteriteknik och eftersom Plasman sätter personalen främst blev valet att gå över till litiumjondrivna truckar en självklarhet. Förutom att de är säkrare för medarbetare, effektiviserar och förenklar truckhanteringen, så är litiumjonbatterier också att föredra ut ett miljöperspektiv eftersom batterierna har hög energieffektivitet och en mer miljövänlig tillverkningsprocess, vilket leder till minskade Co2-utsläpp.

Säkerhet och innovation i produktion för Plasman

Plasman moderniserar sin lagerlogistik med Jungheinrich.

En stor fördel med litiumjondrivna truckar jämfört med truckar med traditionella blysyrabatterier är att det inte behövs något separat laddningsrum. För truckar med blysyrabatterier krävs detta och ofta ligger det i änden av en produktions- eller lagerlokal, vilket innebär att medarbetare blir mindre tidseffektiva när de måste ta sig till och från laddningsrummet för att hantera och byta batterier. Litiumjontruckar kan istället laddas längs lagergångarna där det passar verksamheten i direkt anslutning till driften och batteribyte behövs inte.

”Istället för att behöva bygga ut laddningsrummet kunde vi frigöra utrymmet till annat. Tidigare slösade vi tid på att åka till laddningsrummet i andra änden av produktionslokalerna för att byta batterier och ladda batterier. Nu kan medarbetarna parkera trucken vid sin arbetszon och snabbt sticka i laddningskontakten”, förklarar Patrik Ågren.

Laddningen går mycket snabbare och medarbetarna kan även stödladda truckarna under exempelvis en kafferast eller under lunchen. För drift i flera skift ger dessa fördelar extra avtryck. Personalen slipper nu den riskfyllda och tidskrävande batteribyteshanteringen med blysyrabatterier. Att inte heller längre behöva lägga tid och möda på underhållet av batterier spar ytterligare tid och ger bättre ergonomi. Litiumjonbatterier är underhållsfria, det bildas inga knallgaser och det behövs ingen vattenpåfyllning som med blysyrabatterier.

Digitalisering och ökad säkerhet med Fleet Enterprise

Ytterligare säkerhetsfunktioner kring truckhanteringen finns i Fleet Enterprise. Det är ett Fleet Management-system, som Jungheinrich hjälpt Plasman att implementera.

Med funktionalitet för att styra tillgång till truck, digitaliserad daglig tillsyn och effektiv krockuppföljning bidrar lösningen på ett effektivt sätt till ökad säkerhet i verksamheten. Skräddarsydda rapporter som skickas med automatik till ansvariga medarbetare ger full kontroll samt underlättar uppföljning och beslut om åtgärder. Full transparens kring truckanvändandet skapar också insyn i utnyttjandegrad och möjliggör effektiviseringar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>