Ramboll: ”Dags att synka myndigheternas färdplaner för fossilfria transporter”
Hem TRANSPORT Ramboll i Göteborg: ”Dags att synka myndigheternas färdplaner för fossilfria transporter”

Ramboll i Göteborg: ”Dags att synka myndigheternas färdplaner för fossilfria transporter”

Publicerat av: Redaktionen

Det är dags för myndigheterna att synkronisera sina färdplaner för en fossilfri transportsektor.

”Vi måste visa dem var problemen är så att de kan tas bort.”

Det säger Lars Larsson på Ramboll som är partner till eComExpo Summit i Göteborg.

Den 2 december är det dags för transport & energikonferensen eComExpo Summit i Göteborg. Här kommer människor från näringsliv och offentlig sektor att gå igenom de olika färdplaner för fossilfrihet som finns för att hitta var dessa motsäger varandra. Målet är att göra myndigheter och politik uppmärksamma på exakt VAR problemen finns och hur de kan tas bort.

Ett av de företag som är partners med eComExpo Summit är Ramboll. Ett företag som sedan starten i Danmark 1945 arbetat med just samhällsbygge i en mängd olika roller. Från strategisk rådgivning till att mäta vägbanors beskaffenhet. Lars Larsson är Senior Advisor i Rambolls energidivision och ser fram emot konferensen:

– Företagen vill verkligen ställa om, säger Lars. De vet att om de inte gör det så försvinner deras affär.

Idag är transport- och energisektorerna ihopkopplade på ett sätt som de aldrig varit förr. Det gör också att människor får hantera frågor som de kanske inte är vana vid att ha på sitt bord.

– Dilemmat är att politiken inte hänger med i svängarna när det går så fort som det gör nu. Olika myndigheter tolkar sina direktiv på olika sätt och då uppstår stuprör. Idag finns många exempel när en viss myndighet uppmanar både företag och offentliga verksamheter att göra på ett visst sätt. Allt medan en annan myndighet motverkar samma sak – kanske genom pålagor och regelverk som inte uppdaterats. Det är dessa problem vi måste identifiera för att kunna ta bort.

– Om en aktör säger ”gå” så kan inte en annan säga ”nej stopp”.

Konferensen är uppbyggd runt workshops i mindre grupper. Allt för att det verkligen ska bli ”verkstad”.

Lars är tydlig med att det inte handlar om att peka finger mot någon men han betonar också att inga politiker är inbjudna.

– Politikens roll är att säga VAD som ska göras sedan är det tjänstepersonerna på myndigheterna som ska bestämma HUR det ska göras. Problemen idag är inte att visionen saknas – utan att det saknas samsyn i HUR man ska komma dit.

– Det är dessa knutar vi ska lösa. Vi ska inte ha en konferens där vi klappar varandra på ryggen och nickar. Vi ska jobba mot konkreta lösningar och hjälpa myndigheterna från vårt helikopterperspektiv.

Ramboll: ”Dags att synka myndigheternas färdplaner för fossilfria transporter”Lars menar att intresset är mycket stort bland alla han har pratat med om medverkan.
– Alla har sagt ”YESS äntligen!”. Ingen har ens tvekat en sekund.

eComExpo Summit äger rum den 2 december på Svenska Mässan i Göteborg. Samtidigt håller elbilsmässan eCarExpo sin branschdag. Ett fåtal åhörarbiljetter till konferensens inledning och avslutning finns att köpa.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>