Hem Nyheter Rekommendationer för en hållbar omstart av Sverige

Rekommendationer för en hållbar omstart av Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Rekommendationer för en hållbar omstart av Sverige 3

För cirka tre månader sedan fick Tillväxtverket i uppdrag av regeringen att bistå med insatser med anledning av coronavirusets effekter på regioner och näringsliv.

Nu lämnar myndigheten rekommendationer för en hållbar omstart av Sverige.

– Rekommendationerna är tänkta att vara ett stöd i regeringens arbete med att utforma fortsatta insatser för att mildra krisens effekter på näringsliv och sysselsättning, säger Monika Kväl som är ansvarig för uppdraget.

Här är rekommendationerna till regeringen:

1.Ge regionerna tillgång till mer pengar

Ge regionerna tillgång till mer pengar, så att de kan fortsätta mildra krisen effekter på näringsliv och sysselsättning och därmed starta om Sverige på ett hållbart sätt.

2.Samordna kompetensförsörjningsområdet

Stärk samordningen inom kompetensförsörjningsområdet för att snabbt ta vara på och ställa om den kompetens som frigörs. Vi föreslår bland annat att regeringen inrättar ett nationellt kompetensförsörjningsråd. Rådet bör vara centralt placerat och huvuduppgiften bör vara att arbeta med samordning.

3. Erbjud regionala variationer i nationella satsningar

Överväg möjligheten att skapa regionala variationer i nationella insatser som är av större betydelse. Detta för att möta de olikheter som finns i Sveriges 21 län och 290 kommuner.

4. Finansiera strukturer för och förmågan till hållbar omställning

Tillför mer medel till Tillväxtverket för att stärka strukturer för omställningsarbetet samt företagens förmåga till omställning. Vi föreslår exempelvis att Tillväxtverket ska ges förutsättningar att skapa ett långsiktig nationellt stöd till kommuner och regioner som hanterar större varsel och omställningar i näringslivet. Vi föreslår även insatser som stärker företagens omställningsförmåga genom affärsutveckling, marknadsutveckling och förändrade affärsmodeller.

I rapporten Regionala insatser i coronakrisen, presenterar vi rekommendationerna mer ingående. Vi konkretiserar även rekommendationerna genom att föreslå förslag på insatser som kan bidra till att skapa en hållbar omstart av Sverige. Förslagen utgår från näringspolitiken och den regionala tillväxtpolitiken. Rapporten är en delrapport till regeringen.

I bloggen Stärk rälsen och få en hållbar omstart reflekterar Tillväxtverkets Monika Kväl kring regionernas centrala roll i arbetet med omstarten av Sverige efter coronakrisen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>