Så kan smarta hem hjälpa äldre
Hem ENERGI Så kan smarta hem hjälpa äldre

Så kan smarta hem hjälpa äldre

Publicerat av: Redaktionen

Så kan smarta hem hjälpa äldre

World Health Organization (WHO) beräknar att det år 2050 kommer finnas fler människor som är över 65 år än under 14 år.

Med detta ökar behovet av teknik som kan göra livet enklare för alla, och särskilt om man börjar bli äldre. Har du äldre släktingar som hade haft nytta och glädje av att leva i ett smartare hem? Vill du göra det enklare för dina gamla föräldrar bo kvar i sitt hem? Då är detta en bloggpost för dig.

För ett enklare och energisnålare pensionärsliv

Ett smart hem är inte så krångligt att ha som många kanske tror. De flesta smarta produkter är utformade för att vara så enkla att använda som möjligt! Ett smart hem kan hjälpa till med många små saker i vardagen som gör stor skillnad, vilket också innebär att äldre människor kan bo kvar i sitt hem längre.

Många tror att smarta produkter bara är mer saker i hemmet som drar ström, men faktum är att de flesta smarta produkter oftast är designade för att vara så energisnåla som möjligt och för att hjälpa dig spara energi i ditt hem. Med till exempel smarta termostater värms rummen inte upp i onödan, istället höjer och sänker termostaterna värmen i hemmet automatiskt och energisnålt.

Mer trygghet med rörelsesensorer och automatisk avstängning

Många smarta produkter känner av automatiskt när de inte använts under en viss tid och stänger av sig själva. Du kan ofta själv ställa in att de stängs av efter en viss tid eller vid ett visst klockslag. Med en spisvakt som känner av om spisen blir överhettad behöver du inte oroa dig för att någon ska glömma stänga av plattan. Spisvakten larmar och slår av spisen, ett enkelt och smart sätt att både spara energi och minska brandrisken.

Med smart belysning slipper dina äldre föräldrar gå runt och släcka belysningen innan de går och lägger sig. Istället har du ställt in att belysningen släcks en viss tid eller om ingen rörelse detekterats i rummet. Rörelsesensorer kopplade till smart belysning gör att de slipper famla i mörkret efter ljusknappen när de går upp på toaletten om nätterna. Belysningen tänds automatiskt när sensorerna upptäcker rörelse, vilket minskar risken att någon snubblar i mörkret och kanske gör sig illa. Smart belysning är även energisnål. Man kan räkna med att man sparar ungefär 50% på energiåtgången genom att använda smart belysning. Om man dessutom byter ut gammal armatur till nyare kan man spara upp till 80 % energi. Det är lönsamt både för konsument och miljö!

Låt det smarta hemmet göra det bekvämt

Istället för att använda en app eller strömbrytare kan man också enkelt använda röststyrning. Somfys TaHoma®, som är hjärnan i det smarta hemmet, är kompatibel med bland annat Google Assistent, så att man enkelt kan röststyra de smarta produkterna.

Tänk att visa dina äldre föräldrar att de kan sätta igång favoritmusiken, höra vad det blir för väder, starta teven och kaffebryggaren enbart med rösten! Det kan inte bli mycket enklare. De behöver inte heller köpa en ny kaffebryggare för att göra den smart, anslut den bara till en smart plugg! Den smarta pluggen styrs sedan enkelt genom TaHoma®-systemet.

En annan bekvämlighet som underlättar är smart städhjälp som robotdammsugare. Istället för att de gamla ska lägga tid och ork på att kämpa med en otymplig dammsugare sköter roboten allt jobbet, det enda man behöver göra är att tömma den på damm och se till så den kommer åt under soffan. Dina föräldrar kan istället ta en kopp kaffe i lugn och ro och lösa korsordet eller se på teve.

Smarta lås gör dörren säkrare

Med ett smart dörrlås behöver du inte ha ännu en nyckel att hålla reda på, och du slipper oroa dig för att dina äldre släktingar ska förlägga nycklarna eller att du ska stå utelåst när du kommer på besök. Det finns flera olika sorters lås med olika funktioner. En del låser man upp med en smidig låsbricka (s k tagg) istället för nyckel, andra låser man upp med en personlig sifferkod. Det finns också lås som man kan öppna med mobiltelefonen, utan att ens behöva använda händerna! Låset känner av när mobilen är i räckvidd och låser själv upp och öppnar dörren, något som kan vara bekvämt när din mor eller far står där med rullatorn och slipper famla efter nycklarna.

Extra trygghet med larm och kameror

En annan bra säkerhetsprodukt är en videodörrklocka, där man både kan se och prata med den som ringer på dörren utan att behöva kisa genom ett titthål. Somfys digitala porttelefon har inbyggd belysning i kameran, så att man kan se vem som ringer på när det är mörkt. Eftersom man både kan se vem som ringer på och öppna dörren genom telefonen eller surfplattan behöver dina gamla föräldrar inte stressa fram till dörren. De kan helt enkelt sitta kvar i soffan i lugn och ro.

Dagens smarta larm kan göra dina äldre släktingar ännu tryggare i att bo kvar längre i sina hem. Somfys larmsystem är enkla att installera och använda, och kan enkelt kompletteras med fler säkerhetsprodukter från Somfy. Med en inomhuskamera kan ni även hålla visuell kontakt på distans, och både du och dina föräldrar kan känna er trygga med att du snabbt upptäcker om någonting skulle hända. En fördel med ett smart larm är att du kan lägga till så du också kan få en notis i din smartphone om någonting skulle hända – en liten trygghetskänsla som gör stor skillnad.

Det ska vara enkelt att ha ett smart hem

Somfys produkter är framtagna för att vara så lättinstallerade och enkla att använda som möjligt. Du kan själv ordna ett smartare, bekvämare hem åt dina äldre släktingar och hjälpa dem komma igång, och du kan även själv hålla koll via din egen smartphone. Skulle du behöva hjälp finns Somfy eller din återförsäljare där för dig!

Du måste såklart inte skaffa ett komplett utrustat smart hem för att göra livet smartare och bekvämare för dina äldre föräldrar. Fundera över vad som hade varit bra att göra smartare och tryggare i dina äldre släktingars hem och börja med det, och om ni vill kan ni sedan utöka med fler smarta produkter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>