Elnätet är i förändring.
Vattenkraft, vindkraft och solceller ersätter kärnkraften och dagens system med en centraliserad elproduktion.
Nätet kommer att digitaliseras alltmer och konsumenten ska kunna se prisförändringar och förändra sin elanvändning. En nyutveckling av elnätet måste vara kompatibelt med befintliga system.
Smarta elnät omfattar många olika tekniska verktyg. Samtidigt uppstår frågor om vad det kostar att förändra elnätet ifrån central produktion till mera småskalig produktion, och vilka problem det riskerar att skapa. De system som utvecklas måste vara enkla och robusta.
-Smarta elnät är ett begrepp som kommit att användas på många olika sätt utan att alla förstår vad det betyder, det behövs större förståelse och kunskap, säger Gustav Lundqvist,civilingenjör i energiteknik som utbildar för Teknikutbildarna. Elnäten måste moderniseras och göras mer flexibla i samma takt om ökningen av vindkraft och solkraft. Det finns risk för olämpliga och dyra investeringar som ger tvivelaktig ekonomisk vinning. Hur ska vi skilja energilager ifrån effektlager? Frågorna är många.
-I kursen går vi igenom en rad olika moment, exempelvis hur den tekniska utvecklingen i nätstationer kan se ut och vilka typer av reläskydd kan användas. Kursen kommer även att behandla frågor om elkvalitet, kapacitetsproblematik, solceller, och snabbladdare för elbilar, säger Gustav.
Smarta elnät är ett brett, svårdefinerat, begrepp som växer med teknikutvecklingen. Kommer det gå att som enskild konsument att sälja överskottsenergi från solpaneler till det övriga nätet? Hur lång tid kan vi acceptera att det tar för en elbil att laddas och kommer nätet klara av den fluktuerande belastning som skapas av mindre kärnkraft men utökad förnybar energi?
-Vi vet att det finns ett behov av kunskap kring Smarta elnät. Det är många olika yrkesgrupper som berörs av ny teknik i elnätet, därför har vi skapat den här kursen i samarbete med Gustav. Vi har även en frukostträff i på vårt Sundsvallskontor den 27 november, då berättar Gustav mer om Smarta elnät och vilka utmaningar vi står inför, säger Anna Lundbäck, Produktchef på Teknikutbildarna.