Snabbare svar med roboten “Robbans” hjälp

Snabbare svar med roboten “Robbans” hjälp

Södra Älvsborgs sjukhus ligger långt framme när det gäller robotiseringen av sjukvården. Den senaste processen handlar om att få snabbare svar på röntgenundersökningar genom att roboten kontinuerligt läser av två datasystem.

Sjukhuset har sedan tidigare två robotiseringsprojekt igång, dels sjukskrivningsroboten som skriver sjukintyg för 130 olika frakturtyper och dels roboten som hjälper till med en trygg och säker inskrivning av akutpatienter till slutenvården genom att skicka automatiska sms till vårdavdelningen.

Nu är den tredje processen klar. Den nya roboten, som går under smeknamnet ”Robban”, sköter integrationen mellan två datasystem för att kunna ge snabbare information om att det finns färdiga remissvar på röntgenundersökningar. Det sparar tid åt både personalen och patienterna.

– Rent praktiskt funkar det så att en mjukvara i datorn imiterar den vanliga användarens beteende, det vill säga skriver på tangentbordet, rör musen, klickar och så vidare, förklarar Fredrik Hansson, utvecklingsledare på Södra Älvsborgs sjukhus. Varannan minut dygnet runt, året runt tittar den i datasystemet efter alla besvarade remisser och jämför med alla patienter som finns på akutmottagningen. Och när den hittar en match skriver den i det andra datasystemet att svaret är klart.

Utvecklingsstaben tittar nu vidare på fler tänkbara områden inom sjukvården där robotar kan underlätta arbetet.

– Vi har inventerat ett antal lovande processer här på SÄS, säger Fredrik Hansson.

Den här sorten robotprocess finns inte i något annat vårdsystem i landet. SÄS har fått medel från Västra Götalandsregionens innovationsfond både 2018 och 2019 för att utveckla processerna.

Related Articles