DigitalWell Arena och Karlstads universitet bygger tillsammans med Telia en testmiljö för företag, entreprenörer och andra som utvecklar nya innovativa tjänster.
5G är femte generationens mobilkommunikationssystem och möjliggör högre kapacitet och bandbredd samt kortare responstid och fördröjning.
Förbättringarna underlättar utvecklingen av tjänster inom vård och hälsa, industri och spel.
Telia lanserade det första publika 5G-nätet i stadskärnan i Karlstad förra året. Redan 2023 räknar Telia med att kunna erbjuda 5G till mer än 90 procent av Sveriges befolkning.
– Syftet med testmiljön är att ta fram och testa nya innovationer och applikationer innan det är möjligt att göra det i det publika 5G-nätet, säger Stefan Alfredsson, universitetslektor i datavetenskap vid Karlstads universitet.
Av och för människor med stöd av modern teknik
– Testmiljön ska användas för forskning och utveckling inom industri, näringsliv och den akademiska världen, säger Josephine Schapiro, projektledare vid Compare & DigitalWell Arena. Vi vill vara i framkant och erbjuda en testmiljö där företag och entreprenörer kan utveckla sina 5G-tjänster för framtiden och morgondagens samhälle.
5G satsningen i Karlstad blir också en del av Health Innovation of Sweden (HIOS) som är ett samarbete mellan universitet och innovationshubbar i Sverige.
På Karlstads universitet kommer enheter och tjänster för 5G-nätet att testas i hus Vänern som är ihopkopplat med 5G på Innovation Hub i Stora Ensos byggnad på Kronoparken i Karlstad.
Den testmiljö som nu invigs i Karlstad innehåller den absolut senaste 5G-tekniken och är en del av det 5G-innovatiosnät som Telia och Ericsson driver på ett antal platser runt om i Sverige.
– Det känns otroligt roligt att nu få lansera den första 5G-testbädden i Värmland, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär. 2018 sjösatte vi Sveriges första 5G-nät på KTH med Ericsson. Det var då startskottet för den sandlåda för digital tjänsteutveckling vi byggt ut i Sverige och där näringsliv, offentlig sektor och akademi kan testa helt nya tekniker och lösningar i en säker och trygg miljö innan det är möjligt eller lämpligt att göra det i det publika 5G-nätet.