Drönare som upptäcker vilt och mobila reningsverk – vinnare av SKAPA-priset i Stockholms län 2022
Hem MILJÖ Två vinnare av SKAPA-priset i Stockholms län 2022 – Drönare som upptäcker vilt och mobila reningsverk

Två vinnare av SKAPA-priset i Stockholms län 2022 – Drönare som upptäcker vilt och mobila reningsverk

Publicerat av: Redaktionen

Vinnarna av SKAPA-priset 2022 i Stockholms län är utsedda.

De två vinnarna är FLOX som erbjuder markägare en drönarlösning för att upptäcka djur och av MycoMine som skapar nästa generations mobila reningsverk.

Dessutom har två vinnare av SKAPA-talang, som delas ut till unga innovatörer, utsetts. Prisutdelning för länsvinnarna sker på Tessinska palatset 13 september. Vinnarna går sedan vidare till en nationell final.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris. Det syftar till att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Priset har delats ut varje år sedan 1986 och vinnaren kan kalla sig svensk mästare i innovationer. Södertälje Science Park har i flera år engagerat sig i länsfinalen för Stockholms län – bland annat genom att företagets vd Robert Kingfors är ordförande för länsjuryn.

– Precis som tidigare år imponerar de sökandes kvalitet och bredd. Det har varit väldigt svårt att utse vinnarna, men samtidigt är det ett gediget arbete för juryn och vi önskar att vi kunde uppmärksamma fler av de sökande, säger Robert Kingfors, vd Södertälje Science Park och ansvarig för juryn i Stockholms län.

Drönare för upptäckt och identifiering av vilt

En av vinnarna är Sara Nozkova och FLOX, som erbjuder markägare ett hållbart sätt upptäcka och identifiera djur, samt larma och vidta åtgärder för att minska djurens påverkan på mark och grödor. Med hjälp av avancerad AI samlar, lagrar och utnyttjar man insamlad data för att löpande utveckla funktionaliteten.

– Det är väldigt kul att få ett kvitto på att vårt hårda arbete har lönat sig! För oss är det en stor ära att vinna ett så fint pris, och dessutom få möjlighet att delta i riksfinalen, säger Sara Nozkova, vd på FLOX.

Utöver FLOX vann även MycoMine länspriset för sin produkt MycoCube, som beskrivs som nästa generations mobila reningsverk som ger miljövänliga slutprodukter. Lösningen är skalbar och kostnadseffektiv samt kan lösa både gamla miljöskulder såväl som förebygga nya.

SKAPA-talang för unga talanger
Drönare som upptäcker vilt och mobila reningsverk – vinnare av SKAPA-priset i Stockholms län 2022

Sara Nozkova representerar företag FLOX som utvecklar en lösning för markägare att upptäcka vilt

De två vinnarna av SKAPA-talang, som delas ut till framtidens talanger, är MedsBag och Dendrit. MedsBag digitaliserade ryggsäck är tänkta för barn med kroniska tillstånd, och ger en större trygghet både för föräldrarna och barnen.

Dendrits innovation är digitala checklistor med AI i grunden som ger effektivare resursanvändning för vårdpersonal och ökad patientsäkerhet.

Prisutdelning och nationell final

13 september sker prisutdelning på Tessinska palatset i Stockholm. Därefter väntar en nationell final 10 november för alla av länsvinnarna.

Alla vinnare:

  • Magnus Ivarsson MycoCube Grön teknik för nedbrytning av miljögifter
  • Sara Nozkova FLOX autonoma drönare för harmoni mellan människor
    och vilda djur
  • Hannah Lohk MedsBag Höjer livskvaliten för människor med akut
    medicin
  • Oscar Björnfot Dendrit Digitala checklistor för säkrare sjukvård

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>