Hem NYHETER Varannan svensk vet inte vad de har för el

Varannan svensk vet inte vad de har för el

Publicerat av: Redaktionen

Varannan svensk vet inte vad de har för el 3

Förnybar energi är ett mer hållbart alternativ till el som producerats av fossila energikällor eller kärnkraft. Ett populärt val bland miljömedvetna svenskar. Men hur många svenskar väljer aktivt förnybara energikällor? En ny undersökning från Greenely visar att nästan varannan svensk inte vet huruvida de har förnybar el i dagsläget eller inte. Och bland dem som väljer bort förnybar el är den vanligaste anledningen att det är dyrt – en myt som inte nödvändigtvis stämmer.

 Sverige ses ofta som ett föregångsland när det gäller miljö och klimat. Men är svenskarna lika medvetna även när det gäller elen i hemmet? En ny undersökning som Ipsos Norm gjort på uppdrag av Greenely visar att 46 procent av svenskarna inte vet huruvida de har förnybar energi i hemmet eller inte. Samtidigt svarar nästan var tredje i undersökningen att deras el är förnybar. Män svarar att de i något högre utsträckning har förnybar el, 35 procent jämfört med 28 procent bland kvinnor.

 Majoriteten av elproduktionen i Sverige är idag förnybar vilket många kanske inte vet. Förnybar el har producerats på ett mer miljövänligt sätt än el från fossila källor. Att Sverige har så stor del förnybar och fossilfri el är bra. Vi vill samtidigt att fler upptäcker el som är märkt med Bra Miljöval. Vilket exempelvis innebär att el som kommer från vattenkraft inte torrlägger vattendrag eller vindkraft som inte står i känsliga områden, säger Tanmoy Bari, vd på Greenely.

Anledningen till varför svenskarna inte har förnybar energi i hemmen varierar. För nästan var fjärde spelar det ingen roll vad de har för el. Drygt var tionde uppger att de inte känner till fördelarna med förnybar el. Och 18 procent menar att det är för dyrt med förnybar energi. Något som nödvändigtvis inte behöver vara sant.

El från förnybara källor behöver inte vara dyrare. Utan priset på elen beror på en rad olika anledningar. Just nu skiljer elpriserna i landet oerhört mycket, i norr är priserna låga medan södra Sverige präglas av höga priser. Idag kan du i realtid få information om elpriser. Om vi hjälps åt att minska eltopparna så blir påfrestningen på elnätet mindre vilket ger mindre förluster och såldes billigare och renare el. Att byta till ett avtal med förnybar el är inte bara bra för klimatet utan vi ser att många av våra kunder dessutom sänker sin månadskostnad, avslutar Tanmoy Bari, vd på Greenely.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Greenely. Undersökningen genomfördes den 9–15 mars 2020 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 1 000 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

Om Greenely

Greenely är en app som kostnadsfritt hjälper människor optimera sin energianvändning i hemmet med syftet att möjliggöra en mer hållbar livsstil. Genom att ansluta appen till hushållets elmätare kan konsumenten se sin elanvändning för varje timme, dag, vecka och månad. Greenely erbjuder även elavtal med förnyelsebar el märkt med Bra Miljöval till självkostnadspris. Bolaget startades 2014 av tre

Bilaga:

Har du förnybar el i ditt hushåll idag?

  Alla Kvinnor Män
Ja 31 % 28 % 35 %
Nej 22 % 19 % 25 %
Jag vet inte 46 % 53 % 40 %

 

Varför har du inte förnybar el?

  Alla Kvinnor Män
Jag känner inte till fördelarna med förnybar el 13 % 17 % 10 %
Jag vet inte hur man byter till förnybar el 15 % 14 % 16 %
Det är dyrt med förnybar el 18 % 14 % 20 %
Jag anser att förnybar el inte är bättre för miljön 10 % 7 % 11 %
Det spelar ingen roll för mig vad jag har för el 23 % 9 % 32 %
Jag har inte tagit något aktivt beslut kring min el 41 % 53 % 32 %

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>