Batterilagring: De bygger 13 nya energilagringssystem i syd
Hem ENERGI Batterilagring: De ökar takten med 13 storskaliga system

Batterilagring: De ökar takten med 13 storskaliga system

Publicerat av: Redaktionen

Ingrid Capacity och Locus Energy inleder strategiskt partnerskap kring batterilagring. 

Partnerskapet möjliggör uppförandet av 13 nya storskaliga batterilagringssystem i södra Sverige, vilket stärker energisystemet och främjar elektrifieringen av samhället. 

“Vi är glada att samarbeta med Locus Energy och välkomnar dem som partner i vår ambition att vara med och forma morgondagens energisystem,” säger Axel Holmberg, VD för Ingrid Capacity i ett pressmeddelande.

Batterilagring: De bygger 13 nya energilagringssystem i syd

Axel Holmberg,  Mattias Söderqvist, Nicklas Bäcker, 

Locus Energy är ett ledande nordiskt energiinfrastrukturbolag som ägs av SEB Asset Managements fond SEB Nordic Energy och har en närvaro i över 50 lokalsamhällen i hela Norden. Partnerskapet möjliggör uppförandet av 13 nya storskaliga batterilagringssystem i södra Sverige, vilket tillför ytterligare 196 MW flexibel kapacitet till det nationella nätet i prisområdena SE3 och SE4.

Investeringen är den näst största i sitt slag Norden.

“Jag är imponerad av Locus team, vars kombination av långsiktigt aktivt ägande och djup expertis inom energisystem gör dem till en idealisk partner för att hjälpa oss att nå våra ambitiösa mål. Med vår gemensamma vision och engagemang för att främja energiomställningen är partnerskapet med Locus Energy en utmärkt matchning.”, säger Axel Holmberg,

Avgörande för grön omställning

Energilagring spelar en avgörande roll i den gröna omställningen genom att påskynda integrationen av förnybar energi. Batterierna balanserar energisystemet genom att lagra överskottsenergi från vind- och solkraft under perioder av överproduktion och återinföra den till systemet när kraftproduktion är låg. Den här typen av flexibla tillgångar är också avgörande för att upprätthålla nätstabiliteten och bidrar till ett mer decentraliserat energisystem. De stärker nätresiliensen och därmed den nationella säkerheten.

Partnerskapet med Locus Energy är ett bevis på det ökande intresset för batterier som tillgångsslag samtidigt som det stärker Ingrid Capacitys förmåga för att utveckla, äga och optimera dessa tillgångar. Det befäster också Ingrid Capacitys position som den nordiska ledaren inom batterilagring och optimering, med en total portfölj på över 400 MW under förvaltning.

För att sätta detta i perspektiv kan nämnas att en kapacitet på 400 MW/400 MWh är nog för att möta hela elbehovet för en stad av Malmös storlek i ungefär en timme en typisk vinterdag. Denna milstolpe är ett avgörande steg mot att uppnå Ingrid Capacitys mål att installera, förvalta och optimera 8 GW kapacitet över hela Europa till 2030.

Kombinerar styrkor för samhällsnytta

“Vi har noga följt Ingrids framsteg och tillväxt under de senaste åren. Vår tillit till deras förmåga att utveckla högkvalitativa energilager på strategiska platser, kombinerat med deras egenutvecklade mjukvara och datadrivna fokus, var avgörande för vårt investeringsbeslut, säger Mattias Söderqvist, Vice VD & Partner på Locus Energy.

“Partnerskapet handlar om att kombinera våra styrkor för att skapa större samhällsnytta. Vi är övertygade om att detta samarbete inte bara kommer att skapa synergier med vår befintliga produktionsportfölj, utan också påskynda energiomställningen genom att tillföra kritisk flexibilitet till det nordiska energisystemet. Vi är glada att komma igång och tillsammans driftsätta systemen inom de närmaste 12 månaderna.”

Placeras ut strategiskt

Batterilagrena, som är mellan 8 och 20 MW, har placerats ut strategiskt för att maximera deras värde för nätet, både omedelbart och på lång sikt. Med hjälp av avancerad nätanalys har Ingrid Capacitys team alltså placerat dem där de kommer att stötta de lokala näten mest.

Vid driftsättning och på kort sikt kommer dessa flexibla tillgångar att tillhandahålla viktiga stödtjänster som säkerställer nätstabilitet och tillförlitlighet. Detta förväntas bidra till att minska kostnaden för stödtjänster, som snabbt har ökat till sex miljarder kronor årligen under de senaste åren – en kostnad som i slutändan bärs av samhället och konsumenterna.

På medellång till lång sikt kommer batterilagrena inte bara tillhandahålla stödtjänster, utan också vara avgörande för lastbalansering samt stötta nätföretag och industrier, vilket bidrar till mer stabila elpriser och möjliggör smartare och mer kostnadseffektiva nätuppgraderingar och drift.

“Vi har på kort tid tagit en ledande position i Sverige och går nu in på flera europeiska marknader. Energisystem över hela Europa genomgår en massiv transformation och behovet av flexibla tillgångar är stort,” säger Nicklas Bäcker, CSO på Ingrid Capacity.

“Vi ser detta som en win-win-win-situation. Genom att tillföra värde till näten och stödja elektrifieringen av samhället bygger vi ett hållbart företag.”

Partnerskapet med Locus Energy är det andra i sitt slag för Ingrid Capacity. Det första partnerskapet tillkännagavs ett år efter att Ingrid Capacity grundades i mitten av 2022 och är Sveriges största investering i batterilagring. Det inkluderar 14 storskaliga batterier som sammanlagt uppgår till 211 MW.

Sedan starten har Ingrid Capacity vuxit till över 50 medarbetare, med tech teamet som den snabbast växande delen av företaget. Detta understryker Ingrid Capacitys mål att utveckla digitala lösningar som gör morgondagens energi- och nätsystem smartare.

Ingrid Capacity är ett energi- och techbolag inom flexibla resurser och energilagring. Bolaget bidrar till ett optimerat och resilient elsystem, vilket möjliggör den gröna omställningen. Ingrid Capacity kommer i september ha drygt 200 MW batterilager i drift, 200 MW på väg in i byggfas och en total utvecklingspipeline om 7+ GW. Bolaget startade 2022 och är aktivt i Europa.

Locus Energy är en långsiktig aktiv ägare och utvecklare av småskalig hållbar infrastruktur för energiproduktion i Norden. Bolaget samägs av Locus Infra AB och SEB Investment Management (SEB IM).  Locus Energy har via den 2022 etablerade fonden SEB Nordic Energy tillgång till långsiktigt institutionellt kapital – så kallad Evergreen – från svenska och nordiska pensionssparare varav många kommuner och regioner. Fonden har en djupgrön klassning enligt Artikel 9 som är den högsta klassningen enligt EUs villkor för hållbara investeringar – ESG (Environmental Social and Corporate Governance).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>