Studie visar på stor potential för att balansera elnät med elbilars batterier
Hem TRANSPORT Studie visar på stor potential för att balansera elnät med elbilars batterier

Studie visar på stor potential för att balansera elnät med elbilars batterier

Publicerat av: Redaktionen

Att använda elbilar för att stärka elnätet och bidra till stödtjänster kan vara en fördelaktig affär för både bilägare och laddoperatörer.

Det visar preliminära resultat från projektet PEPP, som är en del av initiativet Gothenburg Green City Zone.

Elektrifieringen pågår för fullt samtidigt som elmarknaden utvecklas på olika sätt, bland annat genom att allt fler installerar solceller och batterier.
Studie visar på stor potential för att balansera elnät med elbilars batterier

XC40 Recharge Pure Electric P8 Sage Green – exterior static

Utvecklingen ställer nya krav på elnätets kapacitet – men även på att det ska klara snabba och stora förändringar i form av energitoppar och dalar, liksom påfrestningar på den för elnätet så viktiga frekvensen.

Samverkansprojektet PEPP, Public EV Power Pilots, samlar 14 samarbetspartners och undersöker hur fordon i publik miljö kan användas som energilager för att balansera elnäten genom dubbelriktad laddning. Projektet sker inom initiativet Gothenburg Green City Zone.

En bra affär för såväl privatpersoner som företag och nätägare

I två kommande tester ska projektet utforska hur V2G (vehicle to grid) kan nyttjas genom att använda parkerade bilar på Lindholmen och hos Volvo Cars i Göteborg. Men redan nu visar preliminära resultat att det kan bli en bra affär för såväl privatpersoner som företag och nätägare att låta batterier i elbilar bidra till elnätet.

– Det finns en väldigt stor flexibilitetspotential i framtidens elbilar. En stor del kan man få ut genom smart styrning av laddning men med V2G ökar potentialen ytterligare. Det kräver dock bra affärsmodeller och det kan bli svårt för personer utan en egen laddstation att delta, säger David Steen, forskare på Chalmers, som har varit med och utfört studien.

Davids forskningslag har byggt upp en simuleringsmodell som ger möjligheter att undersöka hur mycket det finns att tjäna på att vara med på olika energimarknader och styra sin laddning för att kunna hjälpa till med frekvensbalansering. Baserat på de ersättningsnivåer som finns idag så står det klart att det kan bli gynnsamt för privatpersoner att ansluta sin elbil, samtidigt som elnätsoperatörer får hjälp i sitt arbete.

– I ett scenario där ägaren använder sin bil som energilager för att både sälja el och bidra till frekvensreglering så ser vi att det kan bli väldigt gynnsamt ekonomiskt. Men det beror också på vilken typ av frekvensbalansering man bidrar till och hur ersättningsnivåerna kommer att se ut framöver, säger David Steen.

Tester i verklig miljö

Lösningen som testas och studeras inom PEPP väcker även andra frågor. Bland annat så kommer projektet att titta på vilken roll parkeringsbolag och andra ägare av laddinfrastruktur får och vilka affärsmodeller som kan bli aktuella. Men även slitaget på batterier undersöks.

Inom projektet fortsätter nu det förberedande arbetet för att starta upp tester i verklig miljö i Göteborg och under årets fjärde kvartal beräknas projektparterna kunna dra nya slutsatser om hur tekniken kan komma att kunna användas och optimeras.

– Jag är glad att vi tillsammans i Göteborg kan testa olika pusselbitar som behövs i omställningen till ett mer hållbart energi- och transportsystem och att vi kan göra det i verkliga miljöer i staden. Elbilars batterier kan bli en viktig resurs i det lokala elnätet för att kunna ta emot varierande kraft från vind och sol, och hushålla bättre med effekt, säger Jonas Eriksson, verksamhetsledare för Göteborg Green City Zone.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>