Ny rapport visar: Smarta materialval kräver ärliga livscykelanalyser
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Ny rapport visar: Ärliga livscykelanalyser kan revolutionera hållbarhetsarbetet

Ny rapport visar: Ärliga livscykelanalyser kan revolutionera hållbarhetsarbetet

Publicerat av: Redaktionen

En ny rapport visar hur ärliga livscykelanalyser kan hjälpa byggbranschen att göra medvetna materialval som minskar klimatpåverkan på sikt.

Rapporten visar bland annat att valet av väggmaterial har stor inverkan på en byggnads faktiska klimatpåverkan över tid.

– Vi behöver en ärlig syn på livscykelanalyser. Niras rapport tydliggör den stora påverkan som livslängd och karbonatisering har på byggnaders klimatavtryck på lång sikt, säger Ben Birouti, Sverigechef på Xella.

I takt med byggbranschens ökande fokus på hållbarhet och klimatpåverkan blir valet av byggmaterial allt viktigare. En ny rapport från Niras, framtagen med hjälp av modeller och beräkningar från Xella, visar att det finns stora CO2-besparingar att göra genom att välja rätt väggmaterial – och genom att granska hållbarhetsdeklarationer ur ett holistiskt perspektiv.

I studien har man jämfört olika väggkonstruktioner med fokus på klimatavtryck, livslängd och potential för karbonatisering, en process där vissa byggmaterial binder koldioxid,  och funnit stora skillnader ur hållbarhetssynpunkt över tid.

Mer än bara CO2
Ny rapport visar: Smarta materialval kräver ärliga livscykelanalyser

Smarta materialval kräver ärliga livscykelanalyser

Av rapporten framgår att de lätta väggkonstruktionerna, som gips- och fibergipsväggar, uppvisar lägre klimatpåverkan över en 50-årig livscykel jämfört med andra alternativ, men de behöver bytas ut efter 50 år, vilket ökar deras klimatpåverkan på längre sikt.

Tyngre väggkonstruktioner, exempelvis  lättbetong och kalksandsten, har fördelar både vad gäller hållbarhet och brandmotstånd – och är mer konkurrenskraftiga sett ur en 80-årig livscykelanalys.

– Nuvarande klimatberäkningar i Norden baseras ofta på en livslängd på 50 år, vilket missgynnar material med högre CO2-utsläpp i produktionsfasen, trots att de har betydligt längre förväntad livslängd. Niras rapport visar att om byggnadens livslängd justeras från 50 till 80 år minskar CO2-avtrycket för lättbetong och kalksandsten, vilket gör dem till en bättre lösning på sikt, säger Ben Birouti, Sverigechef på Xella.

Karbonatisering bör ta större plats på dagordningen

Karbonatisering, processen där byggmaterial som lättbetong och kalksandsten binder koldioxid från omgivningen, kan drastiskt minska byggnaders totala klimatavtryck. Trots denna fördel är karbonatisering ofta en underskattad faktor i livscykelanalyser och hållbarhetsdiskussioner kring byggmaterial.

Niras rapport visar att genom att beakta karbonatisering kan byggbranschen inte bara förlänga sina konstruktioners livslängd, utan också aktivt minska CO2-utsläpp under byggnadens hela livstid.

– I rapporten ser vi att klimatpåverkan från väggkonstruktioner med Ytong- lättbetong och Silka-kalksten kan minskas med 24–44 procent tack vare karbonatiseringen. Det är därför hög tid att karbonatisering får större uppmärksamhet som en del av hållbara byggstrategier om vi vill göra skillnad, betonar Ben Birouti.

Vill se hållbarhet ur holistiskt perspektiv

Niras rapport belyser hur medvetna materialval och djupgående livscykelanalyser kan främja betydande framsteg i byggbranschens arbete för mer hållbara byggnader.

– Vi behöver se hållbarhet ur ett holistiskt perspektiv där både materialens klimatpåverkan, deras funktion och deras långsiktiga miljöpotential vägs in, säger Ben Birouti.

Att välja byggmaterial handlar inte bara om att minska initiala utsläpp, utan även om att skapa långsiktigt hållbara konstruktioner som möter både funktionella och klimatmässiga krav.

– Vi måste ta vara på den kunskap som finns tillgänglig för att förbättra våra analyser av byggnader. Först då kan vi på riktigt avgöra vad som är hållbart, avslutar Ben Birouti.

Samtliga beräkningar från Niras har gjorts enligt LCA-reglerna i Danmark. Resultaten har sammanställts i en rapport, som kommer att finnas tillgänglig hos Xella.

Med mer än 4 500 anställda är Xella Group en av de ledande internationella leverantörerna av bygg- och isoleringsmaterial. Xella är en av världens största tillverkare av produkter i lättbetong och kalksandsten. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>