Global definition ska sättas för kvinnoägda företag
Hem OPINION Global definition ska sättas för kvinnoägda företag

Global definition ska sättas för kvinnoägda företag

Publicerat av: Redaktionen

Det behövs en ny global definition av kvinnoägda företag för att stötta kvinnors entreprenörskap och därigenom bidra till ökad jämställdhet och minskning av fattigdom.

Det har International Trade Centre, ITC, identifierat. ITC har därför, tillsammans med Svenska institutet för standarder, tagit initiativet till ett globalt ISO-arbete för att ta fram en sådan definition.

Målsättningen är att ge en övergripande vägledning till näringslivet, offentlig sektor och internationella initiativ om hur definitionen kan användas med syfte att underlätta kvinnors tillträde till marknader och finansiellt stöd. Projektet visar också på att vi genom vårt medlemskap i ISO kan erbjuda nya arbetssätt som samlar många intressenter globalt, säger Annika Andreasen, vd på Svenska institutet för standarder, SIS.

 Om internationella organisationer ska kunna bidra till att öka kvinnors företagande i världen är det viktigt att definitionen är tydlig och fungerar i alla kontexter, så att rätt personer och organisationer finansieras och heller inte riskerar att utestängas från chans till finansiering, säger Niclas Widell, projektledare, SIS.

Global definition ska sättas för kvinnoägda företag

Two architects sitting on desk with blueprints and housing projects. The women hold a tablet and surf the web. The display has a green screen

Den mest använda definitionen som säger att 51 procent måste vara ägt, styrt eller kontrollerat av en eller flera kvinnor, fungerar inte i alla kontexter och länder. Ibland hindrar den till och med utvecklingen internationella organisationer eller andra som arbetar med att stärka kvinnors företagande siktar mot, till exempel kan den också hindra stöd från manliga investerare.

 Problemen kring detta har lett till att det används en mängd olika definitioner, vilket i sin tur innebär svårigheter, till exempel är det svårt att jämföra data och statistik på området. Och utan bra data är det svårt att styra utvecklingen i önskad riktning, säger Maria Gustafsson, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS.

ITC och SIS har nu inlett ett globalt arbete inom ISO med att ta fram en så kallad International Workshop Agreement, med titeln ”Definition of a Women-Owned Business and Guidance on its Use”. Definitionen, som kommer att tas fram av experter från ett antal länder runt om i världen, beräknas vara klar under senare hälften av nästa år och tillhandahållas via SIS och ISO:s andra medlemsorganisationer.

Projektet finansieras delvis av Utrikesdepartementet och inkluderar finansiering för deltagande aktörer från utvecklingsländer. Även ISO deltar bland annat med finansiering för deltagande aktörer från utvecklingsländer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>