Husqvarna och Ihopa söker grannskap för test av ny delningstjänst
Hem CIRKULÄR EKONOMI Husqvarna och Ihopa söker grannskap för test av ny delningstjänst

Husqvarna och Ihopa söker grannskap för test av ny delningstjänst

Publicerat av: Redaktionen

Till påsk börjar utrullningen av ”Grannboxen”, en ny delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på tillgång till ett späckat verktygsskåp som står hos en av medlemmarna.

Husqvarna och Ihopa söker grannskap för test av ny delningstjänst

Teamet bakom Ihopa

Till den första fasen söks villaägare i Stockholms län som vill testa detta nya cirkulära koncept och kan låna ut plats på tomten för boxen.

Från 30 mars kommer grannboxarna att ställas ut i tio grannskap runtom Stockholm. Boxen som fylls med el- och batteridrivna trädgårdsverktyg från Husqvarna och Gardena samt några hushållsmaskiner, ska stå på tomten hos en av villaägarna. Mot en fast månadsavgift (från 99kr per månad) kan närboende grannar få tillgång till alla produkter utan att behöva förvara, äga eller bekymra sig över underhåll.

– Vi vet att folk vill dela, förutsatt att det är enkelt och lättillgängligt. Med ”Grannboxen” krävs det bara några steg utanför den egna tomten, och bekvämligheten gör det attraktivt att dela på sällananvändningsprodukter, säger Johannes Dahlberg, grundare av Ihopa.

Om boxen
Grannboxen mäter 1 m djupt och 1,8 m brett och behöver anslutning till el för att kunna ladda batteriverktygen. Ihopa ansvarar för underhållet och förhoppningen är att det kan gå att engagera erfarna medlemmar för enklare åtgärder. Tillgång till boxen ges via ett digitalt lås.

Verktygen bokas genom en digital kalender. Alla boxar innehåller el– eller batteridrivna produkter såsom högtryckstvätt, batteridriven motorsåg, häcksax, trimmer, blåsare samt skyddsutrustning som sågbyxor, skyddsglasögon, såghandskar och stövlar med sågskydd. Därtill även takrännerensare, grensax, såg och sekatör med teleskopskaft mm. Därutöver har varje grannskap möjlighet att välja till 5 produkter från ett urval.

– Vi vill öka takten på antalet hållbara lösningar. Det här är ett av flera cirkulära experiment där vi försöker öka nyttjandegraden av verktyg och samtidigt lösa den förvaringsproblematik som är vardag för många i storstadsområden. Det ska också bli intressant att lära om delande kan ha en positiv social effekt, säger Margaretha Finnstedt, Director Husqvarna Innovation Lab.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>