Här kommer 5 tips för en äggstra hållbar påsk
Hem LIVSSTIL Här kommer 5 tips för en äggstra hållbar påsk

Här kommer 5 tips för en äggstra hållbar påsk

Publicerat av: Redaktionen

Påsken är på många sätt matens högtid.

Särskilt äggen står förstås i centrum, både de som hönor och påskharar värper.

Men vad gör vi med maten som bli över?

Hur kan vi spara både pengar och miljö?

Under påsken äter vi cirka 7 000 ton godis, det motsvarar nästan 1,5 kilo per person. Vi äter också mycket ägg, närmare bestämt cirka 32 miljoner ägg. Vi kommer också att handla mat för över 7 miljarder kronor under helgen (källa: Sveriges radio).

Risken är att mycket mat slängs, vilket har onödig påverkan på både klimat och plånbok. Vad kan vi göra för att minska matsvinnet?

1. Ställ inte fram mer mat än nödvändigt

Ska du bjuda på påskbuffé? Lägg bara upp lite i taget och fyll på efter hand, så riskerar du inte att behöva slänga mat som stått framme för länge.

2. Ta upp äggbeställningar

Fråga gästerna hur många ägg de vill äta innan du kokar. Då behöver du inte att stå med alldeles för många kokta ägg som sen riskerar att slängas. Ett hårdkokt ägg håller ungefär 5-7 dagar i kylskåpet.

3. Ha en plan för överbliven mat

De kokta äggen kan bli äggmackor till frukost dagen efter, läggas i en soppa, eller gör en gubbröra där du också kan slänga i överbliven sill. Inspiration på hur man kan tänka kring kreativt kring rester hittar du på resterkocken.se.

OBS! Tänk på att äggen håller mycket längre än bäst före-datumet på äggkartongen om de förvaras i kylskåpet. Är du osäker? Gör äggtestet! Ett helt färskt ägg lägger sig i botten av en kastrull med vatten. Ett ägg som är lite äldre reser sig lite upp och ett gammalt ägg flyter upp till ytan.

4. Sortera matavfallet

Matrester som inte går att ta tillvara, sorterar du som matavfall, så kan det bli biogödsel och biogas. Bonustips: Äggskalen sorterar du som matavfall, men du kan också använda dem till annat, till exempel som jordförbättrare.

5. Ta hand om godisäggen

Här kommer 5 tips för en äggstra hållbar påskGodissvinn brukar inte vara något stort problem, men förpackningarna behöver tas om hand. Sortera förpackningarna efter vad de består mest av. Är du osäker på hur något ska sorteras, sök i sorteringsguiden. Pappäggen sparar du för att återanvända kommande påskar.

Just nu pågår kampanjen Gör det inte svårare, där vi får lära oss mer om varför vi ska sortera ut vårt matavfall. Missa inte den!

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>