Jättebatteri i Välas virtuella kraftverk ger bättre balans i elnätet
Hem ENERGI Jättebatteri i Välas virtuella kraftverk ger bättre balans i elnätet

Jättebatteri i Välas virtuella kraftverk ger bättre balans i elnätet

Publicerat av: Redaktionen

Obalans och underskott i det svenska elnätet är en av samhällets stora utmaningar.

En av lösningarna är skapandet av så kallade virtuella kraftverk, där Skandia Fastigheters handelsplats Väla i Helsingborg är pionjär och nu stärker sin position ytterligare genom installationen av ett jättebatteri som gör att man ännu snabbare kan hjälpa till vid effektbrist.

Det framgångsrika pilotprojektet är resultatet av ett samarbete mellan Skandia Fastigheter, Siemens och Entelios.

Jättebatteri i Välas virtuella kraftverk ger bättre balans i elnätet

Väla har i flera år arbetat med att skapa effektresurser för ett virtuellt kraftverk (VPP). I den första fasen använder Väla sin stora ventilations- och klimatanläggning där man höjer eller sänker anläggningens elanvändning under korta perioder, för att motverka eventuella regionala över- eller underskott av el.

– Avvikelserna från balansen i nätet har både blivit fler och större. Eftersom den traditionella reglerkraften i Sverige inte räcker till för alla framtida behov, behöver vi i stället göra konsumenterna mer delaktiga i kraftsystemet. Här ser vi att bland annat fastigheter som Väla kan bli allt viktigare resurser i kraftsystemet, förklarar Lars Pellmark, energiexpert på Skandia Fastigheter.

Snabbare utryckningar med batteri på 500 kW

För att ytterligare förbättra det virtuella kraftverket installerar Väla nu ett batteri med en kapacitet på totalt 500 kW. Dels ökar det förmågan till snabbare effektreglering, dels innebär det ett rejält tillskott i Välas totala effektresurs.

– Våra styrsystem mäter kontinuerligt av frekvensen i elnätet, där batteriet kommer att kunna ladda upp eller ladda ur effekt beroende på hur den aktuella balansen ser ut i elnätet. Det blir en stor skillnad i snabbhet jämfört med när vi endast hade ventilationsanläggningen som resurs i det virtuella kraftverket, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

Nästa steg: öka kapaciteten ytterligare

Med batteriet och styrningen av ventilationssystemen, har Väla en total kapacitet på cirka 700 kW i sin effektreglering. Därefter är planen att även addera kylmaskiner, värmepumpar och laddstolpar i resursen. Här behövs det ytterligare tillstånd från Svenska Kraftnät och samhället behöver snabbt anpassa sina regler efter de nya förutsättningar som gäller på el- och energimarknaden.

– Många av dagens regler är utformade efter stora kraftproducenter, och här behövs en anpassning till mindre och mer flexibla producenter som exempelvis Välas virtuella kraftverk. Det är oerhört viktigt för att vi ska klara omställningen till mer förnybar energi och elektrifieringen av samhället i stort, avslutar Lars Pellmark.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>