Kemira bidrar till en bättre värld
Hem TEKNIK Kemira Kemi AB arbetar mycket långsiktigt och det gäller i allt som företaget åtar sig

Kemira Kemi AB arbetar mycket långsiktigt och det gäller i allt som företaget åtar sig

Publicerat av: Redaktionen

Kemira utvecklar ständigt nya metoder för att tillverka hållbara kemikalier.

Målsättningen är att göra morgondagen lite bättre än idag.

På Kemira i Helsingborg har man under många år ersatt tidigare produktion med mer hållbara alternativ i form av ny teknik, nya råvaror och metoder.

Kemira behöver många olika kompetenser för att lyckas med uppdraget att utveckla och skala upp produktionen av hållbara kemikalier. Det är framför allt specialutbildad kompetens man söker, både nyutexaminerade och mer seniora medarbetare med några års erfarenhet från industrin.

– Med specialutbildad kompetens åsyftas ofta eftergymnasial examen från yrkeshögskola eller universitet, men för oss på Kemira så betyder det snarare kompetens som är riktad mot de områden vi behöver förstärka, såsom elektriker med behörigheten el och instrument. Vi behöver välutbildade elektriker, mekaniker och processoperatörer med industriteknisk bakgrund bland annat, förklarar Anders Farsnäs, HR-chef på Kemira.

Det finns ett stort mellansegment som spänner från gymnasieskolan till högskolan. I detta segment finns ofta en stor del av den kompetens som Kemira söker och behöver för att fortsätta växa.

– Elektriker med inriktningen el och energi har en annan utbildningsprofil än de elever som läser inriktningen bygg och anläggning, men de börjar sin utbildning på samma skola. För oss är det viktigt att vi som industriföretag och en större arbetsgivare i Helsingborg får träffa eleverna redan under det första året på gymnasiet, så att vi får visa vilka möjligheter som finns inom vår bransch och specifikt på vårt företag. Annars riskerar vi att förlora framtida rekryteringsunderlag eftersom merparten av eleverna väljer bygg-el, berättar Anders Farsnäs vidare.

Anders understryker också att det är alla industriföretags skyldighet att engagera sig i skolan och förmedla en korrekt bild av vad den moderna industrin gör, hur det är att arbeta inom den och inte minst vilka fina utvecklingsmöjligheter som finns. Om inte alla engagerar sig så kommer det framtida rekryteringsunderlaget inte att vara speciellt omfattande.

”Chemistry with a purpose”

Kemira arbetar mycket långsiktigt och det gäller i allt som företaget åtar sig.

– Kemira är ett bra och stabilt företag att arbeta för. Vi har ett starkt varumärke som förknippas med utveckling och vi är sedan en längre tid ledande när det gäller utveckling av nya, hållbara kemikalier, eller gröna kemikalier som man också säger. Vårt fokus idag är att bidra till den nödvändiga omställningen och att arbeta för ökad hållbarhet ur alla perspektiv, säger Peter Kihlgren, vd och platschef på Kemira Kemi AB.

– Vår devis lyder ”Chemistry with a purpose”. Det innebär att allt vi gör ska ha en tydlig nytta. Det kan exempelvis vara bättre resursutnyttjande eller lägre klimat- och miljöpåverkan. Kemira är världsledande inom kemisk vattenrening och vår anläggning i Helsingborg är globalt sett den viktigaste för tillverkning av de produkter som behövs för detta. För oss som arbetar med olika typer av kemiska produkter har dock säkerheten alltid högsta prioritet. Det gäller i hela tillverknings- och leveranskedjan, dvs. i våra egna produktionsanläggningar, men också hur våra produkter transporteras till kunderna och där används på ett säkert sätt.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och vattenrening är en global angelägenhet. Kemiras produkter bidrar till att miljontals människor över hela världen har tillgång till rent dricksvatten.

– Vi hjälper även olika industrikunder med att rena sitt processvatten och på så sätt minska både sin vattenförbrukning och miljöpåverkan, förklarar Peter Kihlgren. Kemira arbetar också med produkter och kompetens för att förbättra kundernas hållbarhet, produktkvalitet och resursanvändande med stort fokus på massa- och pappersindustrin.

Kemiras fokus och ambition bottnar i ett helhetstänkt kring hållbarhet och resursutnyttjande.

Kemira bidrar till en bättre värld– Att ha en stark och tydlig hållbarhetsprofil är också i sig ett sätt att hävda sig på arbetsmarknaden, sammanfattar Peter Kihlgren.

Kemiras organisation är en levande organism som liksom omvärlden konstant förändras och utvecklas. Nu söker man olika talanger till Helsingborgsfabriken. Var med och förändra världen tillsammans med Kemira!

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>